Китай допоможе побудувати швидкісну залізницю через всю Африку - лише за $12 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай допоможе побудувати швидкісну залізницю через всю Африку - лише за $12 млрд

Світ
606
Китай підтримає африканський план розробки загальноконтинентальної високошвидкісної залізничної мережі. Про це повідомив прем’єр Держради КНР Лі Кецян. Виступаючи в штаб-квартирі Африканського союзу в Аддіс-Абебі, він також пообіцяв Африці фінансову допомогу.
Її обсяг може становити не менше 12 мільярдів доларів, повідомив прем’єр Держради, запропонувавши також поділитися передовою технологією для розвитку високошвидкісних залізниць. За його словами, Китай готовий співпрацювати з Африкою, щоб реалізувати ідею з’єднання всіх африканських столиць високошвидкісною залізницею, що прискорить розвиток континенту.
Китай, за словами прем’єра, розширить кредитні лінії для Африки на 10 мільярдів доларів і надасть китайсько-африканському Фонду розвитку 2 мільярди доларів, а згодом ця сума виросте до п’яти. Проте ніяких конкретних термінів Лі Кецян не назвав.
Це перший візит Лі Кецяна до Африки як прем’єра Держради, після того як глава КНР Сі Цзіньпін побував там в березні 2013 року з пропозицією 20 мільярдів доларів у вигляді позик. За словами прем’єра, нова, 10-мільярдна кредитна лінія буде виділена на додаток до попередньої.
Візити китайських чиновників до Африки вже викликали критику з боку місцевих ділових кіл, які вважають, що КНР зацікавлена ​​лише в енергетичних ресурсах континенту. Проте в ході свого візиту до багатих на нафту Нігерії і Анголи, що відбувся минулого тижня, Лі Кецян заявив, що Пекін зацікавлений не тільки в енергетичних угодах, але й має намір сприяти підвищенню рівня життя місцевого населення без втручання у внутрішню політику.
Африканці в цілому схильні розглядати Китай як здорову противагу західному впливу, однак з боку вже існуючих економічних партнерів, економістів і політиків все частіше лунають заклики до більш збалансованих торгових відносин.
На сьогодні залізні дороги Африки не об’єднані в одну мережу. Існують лише залізничні системи в окремих регіонах, наприклад, у Південній і Північній Африці. Плани створення на континенті загальної мережі розглядалися ще на початку XX століття Великобританією і Францією, проте так і не були реалізовані.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас