Втрата Криму жодним чином не вплине на ціни продуктів на материковій частині Україні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрата Криму жодним чином не вплине на ціни продуктів на материковій частині Україні, - експерт

Аграрний ринок
1271
Ситуація в Криму жодним чином не вплине на ціни на продукти на материковій Україні, адже Крим не є єдиним постачальником будь-яких продуктів на материк. Про це під час прес-конференції розповіла керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.
“Можливий вплив на ситуацію з поставками саме першої продукції, як то молода картопля, полуниця, тощо, адже її південні області ще не встигли виробити. Але це питання тижня чи двох. Зазвичай такі ранні поставки йшли з Криму, і вони були найдорожчими, але і раніше потрапляли на наш внутрішній ринок. Зараз, наприклад, майже зовсім немає молодої кримської картоплі, але при тих погодних умовах, які склалися цього року, ми могли її вже отримати. Та це не каже про те, що якось змінилась ситуація із ціною. Ця продукція буде надходити із решти південних регіонів, але трохи пізніше”, – переконана експерт.
Також цього року можливо ми недоотримаємо певну частку персиків. “Але враховуючи погодні умови, заморозки, Крим також втратить цей врожай. Тому чи належав би Крим Україні, чи ні, ситуацію з цим продуктом це не змінить”, – додала Колесник.
Єдине, що ще може вплинути на ринок фруктів на материковій Україні – це наявність чи відсутність кримського винограду. “Це більше стосується осені, і поки прогнозувати, як складеться ситуація на ринку рано. Кримський виноград дуже часто був дорожчим, у порівнянні з молдовським чи турецьким, але представляв непогані сорти. На ціни це не вплине – але на ринку ми кримського винограду не побачимо”. – підсумувала вона.
Нагадаємо, у березні Росія окупувала Крим і анексувала півострів, після чого встановила між Кримом та Україною державний кордон. Водії змушені стояти у черзі по 5-10 годин, що робить доставку продуктів, які швидко псуються, практично неможливою.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас