Міністр оборони РФ розкрив план оборони Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр оборони РФ розкрив план оборони Криму

Світ
2418
Через приєднання Криму Міноборони Росії перегляне програму розвитку Чорноморського флоту обсягом 86,7 млрд руб., розраховану до 2020р. Головна зміна – новітні підводні човни і бойові кораблі, що від початку будувалися для базування в Новоросійську, після сходу зі стапелів відправляться до Севастополя.
Міністр оборони Сергій Шойгу у вівторок вперше дав зрозуміти, що в Москві розуміють під планом оборони Криму. Секретний документ вирішено інтегрувати в програму з розвитку Чорноморського флоту.
“Розвиток системи базування Чорноморського флоту буде проводитися в рамках чинної федеральної цільової програми 2005-2020рр., загальний обсяг фінансування якої становить 86,7 млрд руб.”, – Сказав Шойгу на селекторній нараді в Москві.
Міністр підкреслив, що востаннє чинна програма змінювалася в 2008р., іще до входження до складу Росії Криму і Севастополя, тому зараз до неї будуть внесені коригування. Джерело РБК в Міноборони розповіло, що головною зміною стане перенаправлення поставок нових кораблів і підводних човнів з Новоросійська в Крим, в основному в Севастополь. “Новоросійськ – це був запасний варіант на випадок вигнання нашого флоту з Криму, зараз же ситуація змінилася, і надалі зміцнювати Новоросійськ немає сенсу”, – зазначив військовий.
Співрозмовник пояснив, що кошти переважно підуть на будівництво вже законтрактованих кораблів. За словами Шойгу, в Крим вже цього року надійдуть нові підводні човни та надводні кораблі нового покоління.
Голова думського комітету з оборони, екс-командувач Чорноморським флотом Володимир Комоєдов розповів РБК, що місяць тому був на калінінградському заводі “Янтар”, де спустили на воду фрегат “Адмірал Григорович”, який до кінця цього року опиниться в Севастополі. “Всього буде побудовано шість таких фрегатів, і саме про ці надводні кораблі для Чорноморського флоту говорив міністр оборони”, – пояснив адмірал Комоєдов.
Фрегати і підводні човни
Міноборони Росії уклало два контракти на будівництво шести фрегатів проекту 11356 для ВМФ в 2010р. Прес-секретар заводу “Янтар” Сергій Михайлов нещодавно заявив, що будівництво законтрактованих фрегатів завершиться до кінця 2016р.
Фрегати проекту 11356 успадкували основні характеристики сторожових кораблів проекту 1135 “Буревісник” та прикордонних сторожових кораблів проекту 11351 “Нерей”, але отримали покращене озброєння і сучасне електронне оснащення. Зокрема, вони несуть на борту вісім протикорабельних крилатих ракет (3М55 “Онікс” або 3М54 “Калібр”), зенітно-ракетний комплекс “Штиль” і 100-міліметрову артилерійську установку А190Е “Універсал”.
Що стосується підводних човнів, то тут мова йде про кораблі проекту 636.3 “Варшав’янка”, що раніше поставлялися тільки на експорт. Перші чотири підводні човни спустять на воду влітку 2014р. “Варшав’янки” – найбільш малошумні субмарини в світі, відносяться до третього покоління дизель-електричних підводних човнів, оснащені потужним ракетно-торпедним озброєнням, сучасними системами навігації та зв’язку.
Як стверджує головком ВМФ Віктор Чирков, шість нових субмарин дозволять створити в Криму повноцінне з’єднання постійної бойової готовності. Підводні човни “Варшав’янка” зможуть діяти спільно з надводними кораблями. Адмірал Чирков відзначив, що нове з’єднання зможе виконувати завдання як у Чорному, так і в Середземному морі.
За принципом острова
За словами Шойгу, посилена буде і наземна складова оборони – за рахунок морпіхів. У місцях базування Чорноморського флоту вже цього року будуть створені нові з’єднання морської піхоти. Екс-командувач береговими військами ВМФ Росії генерал-лейтенант Ігор Старчеус закликає однією морською піхотою не обмежуватися. “Крим – півострів, географічно дуже схожий на острів, і через це йому просто необхідні повноцінні берегові війська в складі берегової оборони, морської піхоти та берегових ракетних частин”, – зазначив він РБК. Кількість підрозділів морської піхоти, за словами адмірала, слід розраховувати виходячи з числа наявних десантних кораблів. До теперішнього часу в Криму була розквартирована 810-а окрема бригада морської піхоти, чисельність особового складу якої становить близько 3 тис. Всього ж, за двосторонніми угодами про розподіл Чорноморського флоту між Росією та Україною, Збройні сили РФ могли мати в Криму не більше 25 тис. особового складу.
Старчеус зазначає, що морській піхоті в Криму також знадобиться нова військова техніка, зокрема бойові машини десанту. “БМД-3 і БМД-4 цілком могли б замінити старі зразки”, – зазначив він. Також, за словами Шойгу, на півострові найближчим часом з’являться нові частини протиповітряної оборони (ППО). “Це ази військової науки – ППО необхідна, щоб супротивник не знищив з неба наші кораблі. Для запобігання Перл-Харбора, можна так сказати”, – пояснило джерело РБК в Генштабі. Про чисельність такого підкріплення співрозмовники РБК не говорять.
Іван Петров
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас