Прийшов кінець "епохи банківської таємниці" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийшов кінець "епохи банківської таємниці"

Фондовий ринок
5839
Держави – члени Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і 13 інших країн підписали декларацію про впровадження системи автоматичного обміну податковою інформацією. Серед нових учасників цієї програми – Сінгапур і Швейцарія, великі фінансові центри, які раніше критикувалися ОЕСР та країнами G20 за небажання вводити таку систему.
“Сьогодні настав кінець принципу банківської таємниці, яким зловживали з метою полегшити податковий тягар”, – заявив голова податкового центру ОЕСР Паскаль Сен-Аман. В економіці Сінгапуру та Швейцарії значне місце займає банківський сектор. Він багато в чому підтримується принципом таємниці вкладу, який захищає відомості про клієнтів кредитних організацій.
Відмовляючи владі в наданні за запитом інформації, банки цих країн посилалися на право своїх клієнтів на недоторканність приватного життя. Така політика робила швейцарські та сінгапурські банки привабливими для вкладників, проте дозволяла приховувати доходи у випадку фінансових махінацій. Нова електронна система буде автоматично, без надання запиту, збирати інформацію про вклади на щорічній основі.
Сьогоднішня домовленість є важливим етапом податкової реформи, що проводиться ОЕСР та країнами “Двадцятки”. Реформа була запропонована в липні 2013р. і підтримана на зустрічі глав міністерств фінансів і центробанків G20. План передбачає посилення контролю над переведенням активів у “податкові гавані”, введення автоматичного обміну інформацією між податковими службами різних держав. Одним з інструментів боротьби з офшорами стане публікація звітів транснаціональних корпорацій за кожною країною окремо. Очікується, що програма буде введена в дію в 2015р.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас