Розпродаж: як купити машину з Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпродаж: як купити машину з Кабміну

Казна та Політика
2854
Українці зацікавилися можливістю купівлі машин, які розпродають наші міністерства. Нагадаємо: Кабмін місяць тому затвердив програму економії і постановив, що відомства повинні позбутися зайвих автомобілів в своїх автопарках. І в уряді, і в міністерствах зізнаються, що не очікували такого інтересу до своїх машин з боку населення. «Люди телефонують і питають: коли будуть продаватися машини, скільки коштуватимуть, які документи потрібні для купівлі авто», – розповіли нам в Мінекономіки.
Офіційної інформації про розпродаж авто поки що обмаль: не всі відомства оприлюднили списки транспортних засобів, які підуть з молотка, виправдовуючись, що поки триває оцінка вартості автопарків. Піонером став Кабмін: у квітні відомство опублікувало перелік із 73 машин, до якого потрапили 15 «Мерсів» 1997-2002 років випуску, 20 “Фольксвагенів” 2003 р. в., 17 «Шкод» 2002-2008 р.в., а також «Опелі», «Форди» і «Чайки». Ці авто Кабмін планує виставити на аукціон вже в червні. Не відстає і Держсільгоспінспекція, яка у квітні визначила передпродажний список зі 108 машин: ВАЗів, «Деу» і «Шкод». У Міндоходов мають намір позбутися 1228 авто, але ані конкретні марки авто, ані їхня ціна поки що невідомі.
ПРАВИЛА. А ось деякі держслужби вже виставили авто на продаж. На товарних біржах («Іннекс», «Прайс» (Рівне), Вінницька товарна універсальна біржа, всього їх в країні 12 – Авт.) можна доглянути собі авто з податкової, фінінспекції або «Укрспецекспорту»: оголошення про аукціон, за законом, з’являється на сайті мінімум за 15 днів до його початку. Як правило, в описі лота зазначена марка авто, рік випуску, колір, об’єм двигуна, початкова вартість і т. д. Наприклад, у травні на аукціонах можна позмагатися за «Фольксваген» або «Сааб» за стартовою ціною від 80 до 225 тис. грн (це дешевше за ринкову вартість на 10-15%). Як розповіли «Сегодня» на біржах, в аукціоні може взяти участь будь-який українець. Покупець-фізособа має зібрати пакет документів: копії паспорта, ідентифікаційного коду та провести оплату внесків: реєстраційного (17 грн) і гарантійного (10% від початкової вартості авто – якщо його купив хтось інший, ця застава повертається власнику. – Авт.). Також потрібна довідка з банку про реквізити рахунку, з якого здійснювалась оплата внесків. З повним пакетом всіх документів покупець повинен приїхати в офіс біржі та заповнити заявку на участь в аукціоні, причому зробити це можна не пізніше, ніж за 3 робочих дні до початку аукціону. Також зараз обговорюється ідея продажу всіх урядових авто через єдину товарну біржу – держкомпанію «Національна мережа аукціонних центрів». «Поки що це лише обговорюється. Але у влади є бажання, щоб продаж автомобілів проходила через одну структуру, щоб все було прозоро», – сказали нам в одному з відомств.
ПОРАДИ. Багато експертів вважають, що купівля авто через такий аукціон – вигідна. «Торги будуть стартувати, швидше за все, з нижньої планки цін авторинку. Тому якщо «Мерседес» б/у обійдеться в $15-20 тис. (на ринку – $25-30 тис.), а «Шкода» або «Фольксваген» – до $10-12 тис. (проти ринкової ціни $15-20 тис.), то купити таке авто – непоганий варіант», – сказав нам гендиректор ВААІД Олег Назаренко. Якщо ж хтось побоюється купувати державто за принципом «кота в мішку», машину можна подивитися напередодні аукціону – за попередньою домовленістю. «Можна вивчити документи на автомобіль і навіть заглянути під капот, щоб оцінити техстан машини», – розповіли нам в гаражі одного з відомств. Автоексперт Микола Росліченко рекомендує на такий первинний огляд брати з собою автомеханіка: «Така людина на око визначить, чи не битий кузов машини, в якому стані двигун і чи справна ходова частина».
*Автораритети Кабміну *
Розпродаж зацікавить колекціонерів: в гаражі Кабінету міністрів є три цікавих автолота. Йдеться про ЗІЛ-114 (номер 0349КІА, 1971 р. в.) і ГАЗ-14 (6171КІА, 1982 р. в. ), на них катався перший секретар ЦК КПУ В. Щербицький. Родзинкою вважається і «Мерседес» S600 (АА0092КМ, 2002 р. в. ) – на ньому їздив екс-президент Л. Кравчук.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас