РФ не варто випробовувати рішучість НАТО, ми готові до будь-яких варіантів розвитку подій, - генсек Альянсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ не варто випробовувати рішучість НАТО, ми готові до будь-яких варіантів розвитку подій, - генсек Альянсу

Світ
2330
Дії Росії в Україні він назвав “незаконними” і зазначив, що “зараз Росія поводить себе швидше як противник, ніж як партнер”.
Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв’ю кореспонденту недільного випуску Frankfurter Allgemeine.
У зв’язку з цим голова альянсу закликав держави-​​члени НАТО припинити скорочення військових бюджетів. “Те, що відбулося в Україні, повинно протверезити Європу (…) Більше продовжувати в тому ж дусі не можна”, – заявив Расмуссен. Він додав: “Оборона коштує грошей, але незахищеність коштуватиме незрівнянно дорожче”.
Українську кризу генсек НАТО назвав “поворотним моментом”: “Вперше від закінчення Другої світової війни європейська держава насильницьким шляхом приєднує до себе нові території. Все те, що ми бачили в Криму і пережили на сході України, це справа минулого – так ми думали. Але це відбувається на початку XXI століття!”.
“Тут мова про щось більше, ніж Крим, про щось більше, ніж Україна. Дії Росії спрямовані на досягнення певної мети, а саме на відновлення сфери впливу на території колишнього СРСР. Москва хоче перешкодити сусідам приєднатися до євроатлантичного простору”, – констатував генсек. Він нагадав, що “у кожної держави є право самостійно визначати свою політику у сфері безпеки, приймати рішення про вступ до тих чи інших союзів. У 1999 році Росія сама визнала це право, закріплене в Хартії безпеки ОБСЄ”.
Расмуссен відмовився відповісти на запитання, наскільки реалістичні сподівання Грузії на те, що альянс вже у вересні запропонує їй план дій зі вступу в НАТО. Для подібних оцінок “ще занадто рано”, сказав чиновник. За його словами, обговорення цього питання планується на зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць НАТО наприкінці червня.
“Якщо Росія зробить подальші кроки і вторгнеться [на територію України] ще глибше, це буде історична помилка. Це буде мати по-справжньому серйозні наслідки для відносин Росії і Заходу. Тому що в цьому випадку жорсткі санкції завдадуть відчутного удару по російській економіці (…) Про військові сценарії мова не йде. Ніхто і в думках не хоче припускати можливість військового конфлікту між Росією і Заходом”, – сказав Расмуссен.
Далі йому було поставлене таке запитання: “Ми не знаємо, які наміри Росії в Україні. А Росія напевно знає, що військової реакції НАТО не настане. Ви вважаєте, що це розумна стратегія?” – “Все ж таки є різниця, є держава членом НАТО чи ні, – відповів голова альянсу. – Ми зробили конкретні кроки, спрямовані на зміцнення колективної безпеки всіх держав-учасників: ми посилили патрулювання повітряного простору над Балтикою, у нас виконуються розвідувальні польоти літаків, обладнаних системою AWACS, над Польщею та Румунією, ми збільшили присутність військово-морських сил в Чорному та Балтійському морях. Це теж військова відповідь. Вона слугує для залякування”.
“Росіянам ні до чого випробовувати нашу рішучість. У них не може бути ані найменшого сумніву в тому, що напад на члена [альянсу] буде сприйнятий як напад на всіх нас. Тож всі вжиті нами заходи служать у тому числі і для залякування”, – повторив Расмуссен. “Якщо росіяни все це так добре розуміють, навіщо вони провокують членів [НАТО]?” – запитав його кореспондент. “Я не хочу будувати здогади про мотиви Кремля, – відповів Расмуссен. – Ми готові до будь-яких варіантів розвитку подій, у нас є відповідні плани оборони – ось все, що я можу сказати (…) Ви були б здивовані, якби побачили, наскільки швидко ми можемо діяти”, – додав він.
За матеріалами:
censor.net.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас