Україні рано чи пізно доведеться виводити ціни на газ для населення до світового рівня - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні рано чи пізно доведеться виводити ціни на газ для населення до світового рівня - думка

Енергетика
1594
Україні рано чи пізно доведеться виводити ціни на газ для населення до світового рівня, на що може знадобитися 7-10 років, вважає колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Однак, одночасно з цим мають бути радикально зменшені обсяги споживання населенням газу шляхом впровадження енергозберігаючих технологій у ЖКГ, а також налагодження обліку газу як в житлових будинках, так і на видобувних і енергогенеруючих підприємствах, – сказав він в ексклюзивному інтерв’ю журналістам телеканалу БТБ.
“Я не впевнений, що цей газ (який споживає населення, і видобувається в Україні) правильно обліковується. Я навіть не впевнений, що населення споживає 18 млрд кубометрів газу на рік. Я переконаний, що там десь 3 млрд куб м “гуляють”, – сказав О.Кучеренко. – Тому що дуже багато газу, думаю, десь третина, у нас витрачається без лічильників. Чому так? І там є шахрайство, на якому розбагатіли наші олігархи, за якими зараз ганяється весь світ”.
“Якщо дійсно населення сьогодні споживає близько 15,5 млрд куб м газу на рік і теплокомуненерго – близько 8,5 млрд куб м, то щороку нам потрібно близько 23-24 млрд для потреб населення. Близько 20 млрд куб м Україна видобуває самостійно, і залишається 4 млрд куб м., які потрібно або купити в Росії навіть за дорого, або – за реверсом. Потім потрібно скласти разом вартість газу з цих джерел, вивести середню ціну – і ми будемо мати реальну вартість газу для населення і теплокомуненерго”, – вважає експерт.
“Інша справа, що тарифи на газ для населення дійсно потрібно підвищувати, тому що потрібно якось готуватися до майбутніх періодів і інвестувати в енергозбереження. Але це підвищення має обов’язково супроводжуватись підвищенням реальних доходів. А цього однозначно не буде в найближчі кілька років. Більш того, буде скорочення і безробіття. На жаль, це спадщина попередньої влади. Україні потрібна термомодернізація будинків, їхнє стовідсоткове обладнання лічильниками, що потрібно зробити максимум за 1,5 року, обладнання індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних будинках, які дозволять регулювати споживання теплової енергії і т.д.”, – підкреслив О.Кучеренко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас