НАТО назвало Росію супротивником - і заявило про захист сусідніх з нею держав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО назвало Росію супротивником - і заявило про захист сусідніх з нею держав

Світ
3589
Заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу заявив, що альянс змушений буде розглядати Росію як противника, повідомляє Fox News. “Очевидно, що російські оголосили НАТО своїм противником, тому нам теж доведеться почати розглядати Росію вже не як партнера, а швидше як супротивника”, – заявив Вершбоу, який був послом США в Росії в 2001-2005 роках.
“У Центральній Європі, ми явно маємо дві різні точки зору на те, якою має бути європейська система безпеки”, – заявив заступник генсека НАТО, що знаходиться в даний час з візитом в США. Він підкреслив, що альянс має намір “захищати суверенітет і право на вільний вибір сусідніх з Росією держав”, і звинуватив Кремль у тому, що він “намагається відновити свою гегемонію і обмежити їх (сусідніх держав) суверенітет під приводом захисту російського світу”.
Вершбоу зазначив, що альянс розглядає нові заходи оборони країн Прибалтики, які можуть стати об’єктами для імперіалістичних амбіцій режиму Володимира Путіна.
“Ми хочемо бути впевненими в тому, що можемо прийти на допомогу цим державам у випадку, якщо виникне якась загроза, нехай навіть непряма”, – сказав Вершбоу. У Східній Європі на основі ротації або постійного розміщення будуть розгорнуті додаткові військові контингенти альянсу.
Заступник генерального секретаря також повідомив, що альянс більше не вважає себе зв’язаним домовленостями 1997 року із Москвою, згідно з якими, НАТО відмовилися від розміщення ядерної зброї і значних військових контингентів на території нових членів альянсу. Це безпосередньо пов’язано з нападом Росії на Україну і анексією Криму.
Нагадаємо, 1 квітня міністри закордонних справ країн-членів НАТО прийняли рішення про призупинення цивільного і військового співробітництва з Росією. Через загрозу агресії з боку Росії країни НАТО посилюють військову присутність на східних рубежах альянсу. 23 квітня в Польщі прибув американський військовий контингент з 600 солдатів, які розмістяться в Польщі та країнах Прибалтики. Канада розмістила в Румунії шість винищувачів і 250 солдатів. Великобританія направила чотири винищувачі “Тайфун” в Литву, які забезпечуватимуть захист повітряного простору над Прибалтикою. 30 квітня в Естонії були розміщені чотири датських винищувача.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас