Війська РФ відведені від кордону з Україною, але повернуться з поповненням - російські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війська РФ відведені від кордону з Україною, але повернуться з поповненням - російські ЗМІ

Світ
4975
Російські війська, які за наказом міністра оборони РФ Сергія Шойгу відійшли від кордону з Україною після навчань і повернулися до місць їх постійної дислокації, в разі загострення обстановки повернуться, додатково укомплектовані контрактниками. Про це пише газета “Ведомости” з посиланням на джерела у військовому відомстві.
Про те, що російські війська були відведені від кордону відразу після того, як київська влада повідомила, що не буде використовувати регулярні військові частини проти беззбройного населення, Шойгу заявив увечері в понеділок в телефонній розмові з міністром оборони США Чаком Хейгелом. Минулого четверга Шойгу оголосив, що у зв’язку з загрозою застосування Києвом військ проти ополченців південного сходу країни батальйонні тактичні групи (БТГр) загальновійськових з’єднань РФ і з’єднання авіації висуваються на вчення до кордону. Раніше в НАТО оцінювали кількість дислокованих на кордоні з моменту загострення обстановки в Україні російських військових в 40 тисяч.
Напередодні в НАТО заявили агентству Reuters, що не виявили ознак зменшення кількості російських військових на кордоні. Альянс закликав Росію дотримуватися женевські угоди від 17 квітня і таки відвести військових від кордонів. У Пентагоні теж не бачать ознак того, що росіяни відвели свої війська від кордону і направили їх до місць постійної дислокації. З такою заявою виступив у вівторок прес-секретар Міністерства оборони США контр-адмірал Джон Кірбі.
За словами Кірбі, голова Пентагону сказав російському колезі, що США хочуть краще розуміти наміри Росії, і поцікавився даними про чисельність російських військ біля кордонів з Україною. Представник Пентагону зазначив, що нинішня кількість військовослужбовців у вказаному регіоні не сприяє зниженню напруженості в Україні, а, навпаки, лише збільшує її.
Поки що значного відведення військ РФ від кордону ми не спостерігаємо, констатував Кірбі, зазначивши, що Пентагон прийняв до відома слова Шойгу, сказані ним Хейгелу, що Росія не збирається вводити війська в Україну. Водночас, зазначив Кірбі, не можна заперечувати ймовірності того, що російська сторона могла відвести невелику частину військових від кордону.
Джерела “Ведомостей” між тим запевнили, що інформація про відведення військ від кордону вірна. За словами співрозмовників газети, ще в минулі вихідні до Самарської області з Ростовської області вирушила БТГр 15-ї окремої мотострілкової бригади. Також додому відійшла БТГр 56-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади з волгоградського Камишина і БТГр 205-ї окремої мотострілкової бригади з Ставропілля. З Брянської та Бєлгородської областей до Підмосков’я повернулися БТГр 2-ї гвардійської Таманської мотострілецької і 4-ї гвардійської Кантемирівської танкової дивізій, а БТГр 76-ї десантно-штурмової дивізії вирушила в Псков.
Але це не означає, що війська відведені від кордону повністю, зазначив співрозмовник видання. У регіоні залишається кілька БТГр інших сполук повітряно-десантних військ. У свою чергу полковник запасу Віктор Мураховський розповів газеті, що після навчань батальйони, де служать призовники, повернулися для звільнення в запас і нового призову. У випадку загострення обстановки на кордон висуватимуться укомплектовані контрактниками батальйони.
Керрі закликав збільшити бюджет НАТО через Україну
На тлі напруженої обстановки на південному сході України держсекретар США Джон Керрі, виступаючи на міжнародній конференції в Атлантичній раді США, у вівторок закликав членів НАТО підвищити витрати на оборону у відповідь на зусилля Росії щодо зміни “ландшафту безпеки” у Східній та Центральній Європі, передає агентство Reuters.
Назвавши події в Україні “тривожним дзвінком”, високопоставлений американський представник попередив, що “ми не можемо продовжувати скорочувати оборонні бюджети союзників”. Він зазначив, що, очевидно, не всі союзники виконають норматив НАТО у 2% ВВП негайно або навіть у майбутньому році, але прийшов час збільшити витрати на оборону протягом наступних п’яти років.
Керрі вкотре заявив, що Росія не робить нічого, щоб допомогти розрядити напруженість на сході України, а, швидше, вживає протилежні кроки.
Держсекретар також закликав європейські країни зменшити їх залежність від російського газу. Крім того, Джон Керрі вказав на необхідність “серйозно зміцнити економічні зв’язки” між трансатлантичними союзниками.
Держсекретар США закликав союзників дати чіткий сигнал Кремлю, що територія НАТО є недоторканною. Раніше Вашингтон направив близько 600 військовослужбовців до Польщі та країн Балтії в рамках підготовки до серії військових навчань.
В ООН занепокоєні зростанням чисельності збройних формувань на південному сході України
Держсекретар США Джон Керрі у вівторок під час закритого засідання Тристоронньої комісії у Вашингтоні, крім критики Росії за бездіяльність щодо сепаратистів на сході України, також повідав про матеріали, що начебто доводять наявність російської шпигунської мережі в Україні, яка керує діями протестуючих.
У Міноборони РФ між тим напередодні заявили, що голова відомства Сергій Шойгу “рішуче спростував безпідставні твердження про присутність на українській території російських диверсійно-розвідувальних груп, що нібито дестабілізують ситуацію в південно-східних регіонах”.
В ООН про причетність Росії до ситуації на південному сході України не говорять, але висловлюють стурбованість з приводу нібито все більш зростаючої чисельності збройних формувань в регіоні. Про це на засіданні Ради Безпеки у вівторок заявив заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Джеффрі Фелтман. За його словами, до ООН надходить все більше повідомлень про насильство і порушення прав людини в регіоні.
“Угруповання ополченців і озброєних громадян збільшуються у своїй чисельності і з’являються у все більшій кількості міст регіону, захоплюючи будівлі, зводячи блокпости на дорогах і відрізаючи цілі населені пункти від решти країни. Надходить все більше повідомлень про тортури, викрадання і запеклі сутички”, – цитує ІТАР-ТАСС слова Фелтмана.
Представник ООН зазначив, що у вівторок центром збройного протистояння став Луганськ, де прихильники федералізації, застосувавши силу, розпочали операцію зі звільнення міста. “Усього за кілька годин вони здійснили штурм будівлі УВС. Раніше того ж дня вони захопили низку інших будівель, в тому числі обласної адміністрації та прокуратури”, – повідомив він.
Заступник генсека доповів членам Радбезу і про інші події в регіоні, зокрема про затримання спостерігачів від країн – учасниць Організації з безпеки і співробітництва в Європі та скоєний 27 квітня замах на мера Харкова Геннадія Кернеса.
Від імені генерального секретаря ООН Пан Гі Муна Фелтман закликав сторони припинити озброєне протистояння і врегулювати розбіжності мирним шляхом. Він також виступив за виконання домовленостей, досягнутих 17 квітня на зустрічі в Женеві за участю Росії, України, США та ЄС.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас