Екстрадиція до США: для Фірташа настає момент істини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екстрадиція до США: для Фірташа настає момент істини

Кримінал
1266
У травні суд розгляне питання екстрадиції Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів, повідомили Deutsche Welle у Земельному суді Відня. Всі необхідні документи від Федерального бюро розслідування США, за словами речниці суду, вже надійшли. Український олігарх очікує на розгляд справи не у слідчому ізоляторі, а у своїй віденській резиденції, сплативши заставу у рекордні для австрійського правосуддя 125 мільйонів євро. Фірташ підключив до свого захисту іменитих юристів. Його адвокатом у суді виступатиме колишній міністр юстиції Австрії Дитер Бемдорфер.
Титан з Індії і офшорний пазл
Кримінальну справу проти Дмитра Фірташа слідчі ФБР розслідували впродовж кількох років. Йдеться про підозру у створенні злочинного угруповання та підкупі представників місцевої влади в одному зі штатів Індії, а також представників центральної влади країни. Згідно з матеріалами слідства, для отримання дозволів на видобуток сировини, необхідної для виробництва титанових сплавів Фірташем через посередників було передано хабарі на суму у щонайменше 18,5 мільйона доларів. Слідчі не виключають, що сума могла бути і більшою, враховуючи очікуваний щорічний прибуток від видобутку в Індії у близько півмільярда доларів на рік.
Щоби розплутати клубок корупційних схем, які приписують Фірташу, за українським олігархом велось пильне стеження. Агенти ФБР, як випливає з матеріалів справи, читали переписку електронною поштою, прослуховувався щонайменше один мобільний телефон. Але найбільше вражає робота слідчих щодо відтворення грошових потоків між офшорними компаніями, з яких, імовірно, здійснювався підкуп можновладців в Індії. При тому, що, вочевидь, робилося все, щоб заплутати сліди. Згідно з матеріалами кримінальної справи, імовірні хабарі надходили на підставні фірми, підконтрольні індійським подільникам, впродовж 2006-2010 років сумами від 20 тисяч до 200 тисяч доларів. Загалом у матеріалах справи фігурують 57 транзакцій.
Фірташ може втратити все
Зібрані американськими слідчими матеріали можуть стати підставою для відкриття цілої низки кримінальних справ. ФБР має інформацію про всі підконтрольні Дмитру Фірташу компанії, в тому числі ті, які не є публічними й оформлені в офшорах на підставних осіб. Загалом із Фірташем пов’язують півтори сотні – переважно офшорних – компаній. 89 з них зареєстровані на Кіпрі, решта – в Австрії, в Німеччині, Швейцарії, Угорщині, на Британських Віргінських островах, у Великобританії, Нідерландах та на Сейшельських островах. Встановлено також, що Фірташ має загалом 41 банківський рахунок у цих країнах. Найбільш несподіваний для українського олігарха поворот полягає в тому, що всі кошти на рахунках та всі фірми, на які оформлені великі промислові активи, ЗМІ та нерухомість в Україні та в усьому світі ФБР вимагає конфіскувати на користь Сполучених Штатів.
При цьому у ФБР посилаються на законодавство США, яке дає можливість конфісковувати активи компаній, задіяних у корупційних правопорушеннях та відмиванні грошей. Йдеться про закон (Title 18, United States Code, Section 1962/1963), який поширюється не лише на злочини, скоєні у Сполучених Штатах. Достатньо, щоби від корупційних правопорушень зазнали збитків американські компанії та (або) щоб до підготовки та реалізації правопорушення були залучені ресурси на території США. У випадку Фірташа для кримінальної справи було достатньо того, що в рамках підготовки злочину члени “кримінального угруповання Фірташа”, зокрема, проводили низку зустрічей на території Сполучених Штатів, використовували для переписки інтернет та електронну пошту американських провайдерів, а для підкупу індійських чиновників користувалися послугами фінансової системи США. І це при тому, що компанії Фірташа не мають жодних рахунків у Сполучених Штатах. Йдеться, вочевидь, про використання при здійсненні міжнародних переказів фірмами Фірташа кореспондентських рахунків у США.
Антикорупційний прецедент
Якщо справу Фірташа буде доведено до кінця, це стане досі небаченим антикорупційним прецедентом, який змусить замислитися багатьох олігархів всього світу. Сьогодні мультимільярдер, який ще кілька місяців тому був одним з “господарів життя” в Україні, перебуває в очікуванні суду. Рахунки Фірташа заморожені на вимогу США. Йому загрожує ув’язнення на декілька десятків років за створення злочинного угруповання та відмивання коштів. Максимальний сукупний термін ув’язнення, за злочинами, що їх інкримінують олігарху, становить 50 років, зазначає Мінюст США.
У відомстві не приховують, що справа Фірташа є показовою у “боротьбі з глобальною корупцією”. Заступник міністра юстиції США Девид Оніл, коментуючи оприлюднення матеріалів кримінальної справи, назвав її “недвозначним сигналом” корупціонерам. “Ми будемо викривати і поборювати міжнародне хабарництво і притягувати до відповідальності тих, хто у брудний спосіб впливає на чиновників інших країн, де б ми їх не знайшли”, – наводить слова Оніла прес-служба Мінюсту США.
Фірташ: “політичні мотиви”
Натомість Дмитро Фірташ відкидає всі обвинувачення у корупції. “Мій арешт у Відні не має під собою серйозного юридичного обґрунтування і я глибоко переконаний, що за ним стоять суто політичні мотиви”, – йдеться у заяві, розповсюдженій прес-службою бізнесмена.
Політичний контекст, у якому відбувся арешт Фірташа, таки лише додає справі резонансу, зауважують оглядачі в США. Маючи повну інформацію про підконтрольні Дмитру Фірташу банківські рахунки і фірми, ФБР може після екстрадиції відкрити проти олігарха із сумнівною репутацією ще низку кримінальних справ. З огляду на політичне протистояння між Вашингтоном і Москвою через анексію Росією Криму, у Сполучених Штатах припускають, що український “газовий олігарх” цікавий ФБР насамперед не як підсудний, а як потенційний свідок у справі проти оточення російського президента Володимира Путіна. “Американське законодавство дає можливість США притягнути до відповідальності наближених до Путіна осіб”, – заявила, зокрема, аналітик московського Центру Карнегі Маша Ліпман в інтерв’ю агенції Bloomberg, коментуючи арешт Фірташа у Відні.
Євген Тейзе
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас