Заміна долара на юань ізолює Росію від механізмів забезпечення - міжнародний експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заміна долара на юань ізолює Росію від механізмів забезпечення - міжнародний експерт

Світ
1443
Заяви Росії про відмову від долара більш політичні, аніж реальні наміри, вважає професор економіки Університету Кент (Великобританія) Мігель Леон-Ледесма. Про це він сказав в ексклюзивному інтерв’ю журналістам телеканалу БТБ.
“Якщо вони зважаться на відмову від долара, виникне питання: яку валюту вони зможуть обрати як резервну? Один з варіантів – євро, але, звичайно, враховуючи політичну ситуацію, це не буде прийнятним варіантом для російської влади. Інша опція – китайський юань. Але я вважаю, він навряд чи може бути використаний в якості резервної валюти. Його частка в міжнародних валютних транзакціях ще незначна. Одна з причин, чому країни накопичують валютні резерви – необхідність мати страхування на рівні макроекономіки. Китай сам накопичує резерви в американських доларах. Тому, здається, що навряд чи Росія зможе спиратися на валюту, яка сама спирається на долар. Я вважаю, що відмова Росії від долара не може відбутися за один день. Якщо це взагалі відбудеться”, – сказав Леон-Ледесма.
“Американський долар – базова валюта світу. Це дає переваги США: вони можуть займати дешевше. Але водночас це накладає відповідальність. Штати надають страхування решті світу. Коли розпочинаються фінансові програми, американські ресурси використовуються в інших країнах. Під час попередньої світової кризи через зміну курсу валюти Америка “віддала” ресурси обсягом близько 16% її загального ВВП. Тому вона відіграє роль глобального фінансового страхувальника. Це та роль, яка не під силу Китаю, і до того ж він її не хоче. Використання юаня як резервної валюти буде означати, що Росія буде ізольованою від механізмів забезпечення. Сумніваюся, що вони продовжуватимуть нинішню риторику. Я вважаю, що це більш політичні заяви”, – підсумував експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас