У зв'язку з коливаннями курсу валют продавці житла готові більше уступати покупцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У зв'язку з коливаннями курсу валют продавці житла готові більше уступати покупцям

Нерухомість
2023
Продавці житла на вторинному ринку нерухомості налаштовані на компроміс при торзі з покупцем. Як повідомила служба маркетингу компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)», навесні цього року харків’яни, продаючи житло, уступали майже на тисячу доларів більше, ніж навесні 2013 року. При цьому середня поступка зросла на 1,3% – з 2218 до 3180 доларів.
За оцінками ріелторів, поступатися в ціні готові лише ті продавці, які сьогодні перебувають в стадії реального продажу. «Політична і економічна обстановка в Україні розділила продавців житла на дві умовні групи: перша – відкладає продаж на невизначений час, оскільки може собі це дозволити. Друга – в силу різних життєвих обставин, наприклад переїзду, змушена здійснити операцію якомога швидше. Саме активність другої групи і привела до збільшення рамок торгу. Сьогодні ці продавці готові на однокімнатних уступити 3-8%, на двокімнатних – 6-10%, на трикімнатних – 10-12% від заявленої ціни об’єкта», – повідомила керівник компанії «ХАН» Світлана Якимова.
Експерт також підкреслила, що, незважаючи на політичну та економічну нестабільність, співвідношення попиту і пропозиції на ринку є збалансованим, і передумов для різкого зниження цін житла в даний час немає. «Якщо порівняти ситуацію, що склалася сьогодні на ринку, з кризою 2008 року, то різниця буде очевидна. У 2008 році на тлі негативних очікувань люди почали різко «скидати» нерухомість, в результаті чого пропозиція житла багаторазово перевищила число покупців. Цього року картина інша: багато продавців навпаки призупинили процес угоди, оскільки розглядають житло як актив і можливість зберегти заощадження, так би мовити, до більш стабільних і зрозумілих часів», зазначила Світлана Якимова.
За даними служби маркетингу компанії, в березні-квітні 2014 року середня вартість 1-кімнатних квартир у Харкові, виставлених на продаж до торгу, становила еквівалент 37916 доларів. За 2- і 3-кімнатні квартири продавці просили еквівалент 54968 і 72363 долари відповідно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас