Українці загрожують банкам кредитним бойкотом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці загрожують банкам кредитним бойкотом

Валюта
6554
Сумне піке нацвалюти, коли за два місяці гривня подешевшала на третину – долар коштував 8 грн, тепер близько 12, – шокувала українців: тепер багато людей, у яких валютні кредити, не можуть платити банкам. «Доларові кредити люди брали в 2007-2008 роках, до кризи, коли долар був по 5 грн. Тоді банки готові були кредитувати населення під 12-14% річних. У кризу курс долара підскочив до 8 грн, але люди все одно намагалися платити. Сьогодні ж погашати доларові кредити за курсом 12 грн – нереально», – розповідає киянка Тетяна Руденко. Українці кажуть: платять валютні кредити з останніх сил, економлять буквально на всьому, навіть на їжі.
«У 2008 році оформив іпотеку на 30 років, купив будинок – за $70 тис. Платив по $600 кожен місяць. Коли курс скакнув до 8 грн, важкувато стало, але платили. А тепер кредит взагалі весь дохід з’їдає. Мені довелося навіть підробіток шукати, але це не рятує», – розповів нам Ігор Новицький з Охтирки Сумської області.
Нелегко і Ларисі Соколовській з Кіровограда: «У кредит взяли $20 тис. на 10 років, заклали квартиру. На ці гроші купили авто і вклалися в бізнес. Платили по $350 щомісяця. Погасили вже $13 тис. Але зараз борг неможливо гасити, в квітні так і не зібрали грошей на черговий платіж. Був вибір: або голодні діти, або – кредит».
І таких історій – тисячі. Люди намагалися вирішувати проблему з банками індивідуально. У відповідь у фінустановах пропонують кредитні канікули або конвертувати валютні кредити в гривню за поточним курсом. Але на ці умови люди йти не хочуть, мовляв, у результаті кредитна ноша все одно важка.
«Зрозуміли, що поодинці не впоратися. І люди через соцмережі почали об’єднуватися: створили громадську організацію «Правова країна». У наших лавах близько 1000 людей. Якщо нас не почують, з 15 травня люди перестануть платити на знак протесту», – роз’яснила нам активіст Юлія Сало.
Напередодні організація передала звернення голові НБУ Степану Кубіву. У ньому вони вимагають перевести валютні кредити в гривневі по курсу і за ставкою, які були на момент укладення договору, списати всі штрафи, ввести мораторій на відчуження заставного майна до вирішення конфлікту. У НБУ лист прийняти вийшов особисто Кубів.
«Питання вивчимо в робочому порядку і постараємося знайти оптимальний вихід. По кожному банку має бути індивідуальне рішення», – сказав гллова Нацбанку.
ФОРС-МАЖОР
Проблема може стати масовою, адже валютні позики нині гасять близько 7 млн ​​українців.
«Валютних кредитів в Україні сьогодні не погашено на $8,2 млрд. Це 35% від усього кредитного портфеля банків. І якщо люди перестануть платити за кредитами, у банків почнуться проблеми», – сказав нам президент Украналітцентру Олександр Охріменко.
«Можна надати людям кредитні канікули на рік-два або конвертувати їх у гривню за поточним курсом, але це не допоможе: сума виходить все одно непідйомна», – пояснює економіст Віктор Лисицький.
А юристи говорять, що реструктуризувати позики можна через пункт в договорі про форс-мажор.
«Є випадки, коли бізнесмени взяли валютні позики на розвиток бізнесу в Криму, в результаті через анексію не отримують доходів для погашення кредиту. Це форс-мажор і привід для перегляду умов кредитування навіть у суді», – пояснив Олексій Резніков.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас