НБУ: ми прийняли одне рішення - захищаємо гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: ми прийняли одне рішення - захищаємо гривню

Валюта
14564
Політика Національного банку України на сьогодні спрямована на захист національної валюти. Про це під час круглого столу повідомила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.
“Ми сьогодні прийняли одне рішення: ми сьогодні захищаємо гривню. Тому наше завдання – забезпечити ліквідність банківської системи. Наше завдання, щоб населення отримувало депозити. І якщо людина хоче забрати депозити у валюті, то ми запропонували таку опцію в гривні. Таким чином, це була усвідомлена політика національного банку”, – повідомила О.Щербакова.
Також вона повідомила, що НБУ повністю пішов з ринку індивідуальних угод з банками (РЕПО).
“Тому у нас збільшилися канали, з якими ми стали працювати – це тендер і кредити овернайт. Для того, щоб підтримати адекватну ліквідність і банки себе почували комфортно, ми зняли всі ліміти по зверненню до НБУ за кредитами овернайт. За три місяці на кредити овернайт надали на 12 млрд грн”, – повідомила ОЩербакова.
Також вона зазначила, що тендерний канал збільшився на 15 млрд грн і середня облікова ставка з початку року становить приблизно 14,5%.
Також вона зазначила, що в НБУ розглядають інструмент постанови № 91, в якості самого штрафного інструменту. І в цій постанові вказано ті умови, на які банки повинні піти тільки в останній момент.
“Щодо постанови № 91 можна сказати, що там залишилася потрійна облікова ставка – 28%. Ми розглядаємо інструмент цієї постанови, як найбільш штрафний. Було декілька звернень до наших банків, коли ми рекомендуємо їм повернутися до класичних інструментів роботи з НБУ під ринок ОВДП. Таким чином банки працюють з урядом, ми розвиваємо фондовий ринок, і це класична політика центрального банку”, – повідомила О.Щербакова.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас