У Росії створять недержавне міжнародне рейтингове агентство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії створять недержавне міжнародне рейтингове агентство

Світ
155
У Росії рейтингові агентства повинні створюватися без державної участі. Таку позицію висловили більшість учасників учасників наради у першого віце-прем’єра Ігоря Шувалова, повідомило «Ленте.ру» джерело, знайоме з ситуацією. Крім того, кабінет міністрів підтвердив, що незважаючи на плани з просування національного агентства, держава не збирається відмовлятися від роботи з «Великою трійкою» (S&P, Moody’s і Fitch).
У секретаріаті першого віце-прем’єра підтвердили факт наради. У ньому взяли участь представники Мінфіну і ЦБ, а також керівники провідних рейтингових агентств Росії. Обговорювалися різні питання: варіанти – від створення національного рейтингового агентства до участі в міжнародних консорціумах; законодавчого та відомчого регулювання рейтингової діяльності в Росії; вплив держави; міжнародне співробітництво в цій сфері і т.д. Учасники наради висловилися за значне посилення ролі російських агентств в економіці країни. Представник Шувалова підкреслив, що нарада пройшла у форматі “мозкового штурму”.
Про ініціативу держави підтримати створення вітчизняного глобального рейтингового агентства стало відомо у квітні. Необхідність такого кроку мотивувалася тим, що рейтинг Росії може бути занижений через політичний тиск на світові рейтингові інститути з боку іноземних держав. Про такі можливі негласні санкції саме говорив Ігор Шувалов, виступаючи перед сенаторами навесні цього року.
У січні 2014 року фінансові організації групи ВТБ, включаючи Банк Москви, «ВТБ 24» і «ВТБ-страхування» припинили співпрацю з Fitch у зв’язку з «непрофесійними діями». Безпосереднім приводом до заяви про припинення співпраці всієї групи ВТБ з Fitch стало зниження рейтингу організації до рівня «BBB-».
У лютому співпрацю з Fitch припинила «Роснефть». Водночас найбільша російська нафтова компанія продовжила роботу з двома іншими агентствами «Великої трійки».
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас