Банк Росії зобов'яже Visa і MasterCard платити внесок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії зобов'яже Visa і MasterCard платити внесок

Фінтех і Картки
1259
Банк Росії може зобов’язати міжнародні платіжні системи здійснювати щоквартальний забезпечувальний внесок в ЦБ. Комітет Держдуми з фінансових ринків підготував такі поправки до другого читання законопроекту про національну платіжну систему (НПС).
Питання про створення НПС постало після того, як міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard у відповідь на введені США санкції відносно банку “Росія” перестали проводити операції клієнтів банку і деяких інших банків. Уряд 16 квітня ухвалив рішення створювати НПС, підконтрольну ЦБ.
“Я пропоную – за аналогією системи страхування вкладів – взяти забезпечувальний внесок з цих компаній-міжнародних операторів у розмірі 0,25% від одного транзакційного дня з щоквартальною сплатою”, – заявила голова комітету Наталія Бурикіна.
Якщо ж міжнародні платіжні системи створять у Росії інфраструктуру, то Держдума може розглянути питання про повернення такого внеску або нестягування його. “За порушення принципу безперебійності закон дає право ЦБ штрафувати в розмірі близько 10% від суми забезпечувального внеску”, – пояснила Бурикіна.
Зміни можуть внести і в закон про ЦБ. “Оскільки це повноваження ЦБ, я думаю, що цю частину ми перенесемо в сам закон про Центральний банк, тому що це захід і економічного, і адміністративного примусу”, – підкреслила Бурикіна і додала, що штрафи передбачені і для російських платіжних систем в розмірі 10 млн руб. за кожен день невиконання платежів.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас