Росія обміняла Крим на економічний розвиток - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія обміняла Крим на економічний розвиток - експерт

Світ
5532
Росія стоїть перед вибором, який визначить її долю на десятиліття, пише в газеті “Ведомости” керівник економічної експертної групи Незалежного аналітичного центру Овсій Гурвич.
Якщо ми продовжуємо за будь-яку ціну вирішувати геополітичні завдання, незважаючи на економічні наслідки, то ризикуємо стати каліфами на годину – після декількох ефектних локальних успіхів перейти в розряд середньорозвинених країн рівня Туреччини та Індонезії – з відповідною політичною вагою, попереджає експерт. Він упевнений, що цей прогноз неможливо ні ігнорувати, ні обійти, тому що закони економіки будуть правдою, як закони природи.
У росіян, пише Гурвич, поки не було можливості повністю усвідомити “ціну” Криму, оскільки її публічне обговорення в основному звелося до приватного питання про санкції США та ЄС, які навряд чи відчутно позначаться на російській економіці.
Додаткові витрати на інтеграцію Криму вагомі, але все ж не настільки, щоб потопити економіку. Просто механізм негативного впливу буде іншим, а дія не обмежиться місяцями або навіть роками.
Продовження конфронтації з Заходом неминуче призведе до подальшого збільшення військових витрат, а якщо країна озброюється, то у неї залишається менше ресурсів для споживання.
Економічні наслідки визначаються ще й тим, як дії країни сприймаються інвесторами, яких хвилюють не моральні чи правові аспекти, а суто прагматичні питання: обмінний курс, процентні ставки, фондові індекси, доступність кредитів і т.п.
Врешті, пише Овсій Гурвич, відмову діяти в міжнародних справах за загальними правилами, які б не були причини, бізнес однозначно сприймає як джерело неконтрольованих ризиків, що підривають інвестиційну привабливість країни.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас