Заборона російським військовим на виїзд з країни збільшить попит на курорти Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона російським військовим на виїзд з країни збільшить попит на курорти Криму

Світ
2467
Співробітникам МВС, ФСБ і ФСКН обмежать виїзд за кордон. Заборона поки що носить тимчасовий і рекомендаційний характер, але торкнеться і рядових співробітників правоохоронних органів. Це довгостроковий тренд, який може торкнутися всіх держслужбовців, говорять опитані РБК експерти.
Заборона у вигляді рекомендації
Перші повідомлення про існування секретних розпоряджень про заборону на виїзд за кордон з’явилися на форумах співробітників силових органів ще в кінці минулого тижня. Але тільки у вівторок інформагентства з посиланнями на свої джерела підтвердили: МВС та інші силові відомства розіслали своїм співробітникам рекомендації щодо посилення режиму захисту секретності. За словами голови координаційної ради профспілки співробітників міліції Москви Михайла Пашкіна, відповідний лист надійшов в апарат ГУВС по Москві у вигляді закритої телеграми від заступника голови МВС Сергія Герасимова.
Розпорядження отримали і в регіонах. Як розповів РБК співробітник управління МВС по Башкирії, «вийшов наказ міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева, де повідомлялося, що через події в Україні, щоб не дратувати і не провокувати місцевих жителів, заборонили всім представникам керівних постів виїжджати за кордон, рядовим співробітникам – за погодженням». Офіційні представники МВС і ГУВС по Москві відмовилися від коментарів.
«Наказу немає, є телеграма, яка була розіслана, але рішення – за кожним керівником», – підтверджує депутат Держдуми Олександр Хінштейн. Але, за словами Пашкіна, це рівносильно забороні: розпорядження хоч і носить рекомендаційний характер, але воно, «як завжди в органах, обов’язкове до виконання».
Обмеження торкнулися також ФСКН. У цьому відомстві РІА Новини також підкреслили, що мова не йде про тотальну заборону на виїзд, а про «всього лише рекомендації з тимчасового утримування від виїзду за кордон».
У ФСБ обмеження на виїзд для тих, хто ще мав право залишати межі країни, з’явилися на початку року, «ще перед Олімпіадою», говорить співрозмовник РБК у відомстві.
У ФСВП такі обмеження не введені. «У вихідні було отримано рекомендаційний лист, за яким виїжджати в Україну можна тільки за спецдозволом, решти закордону це не стосується», – заявив співробітник відомства. Інше джерело у ФСВП уточнило, що його колегам «настійно рекомендували відпочивати в Криму». Офіційний представник УФМС по Москві Сергій Аксьонов заявив РБК, що «нічого не чув» про подібні нововведення у відомстві. Співрозмовники в СКР та Генпрокуратурі про такі обмеження не знають, лише один помітив, що такі чутки з’явилися.
Куди і на скільки можна виїжджати
Обмеження на виїзд за кордон носять тимчасовий характер і стосуються не всіх співробітників МВС і ФСКН. «Як тільки ситуація стабілізується, наказ буде скасовано. Це сталося через претензії в тому, що в Україні з’являються занадто багато людей у ​​військовій формі», – передає джерело РБК в УВС по Башкирії слова свого керівництва.
«Заходи стосуються співробітників з першим і другим рівнем допуску до державної таємниці, а з третім рівнем допуску – не стосуються», – уточнює співрозмовник в апараті ФСКН. Свої відпустки «до особливого розпорядження» ще на початку березня відклали співробітники, що мають другу форму допуску до держтаємниці, повідомило джерело Інтерфаксу в МВС.
За словами опитаних співробітників МВС, обмеження торкнулося центрального апарату і керівного складу на місцях, поїздки особового складу залишаються на розсуд начальства.
Порядок виїзду за кордон співробітників органів внутрішніх справ, що мають доступ до держтаємниці, визначається наказом МВС РФ від 15 березня 2005 року № 15 «Про заходи щодо забезпечення режиму секретності в ОВС РФ», що має гриф «для службового користування». Його п. 21.19 обумовлює не повідомний, а погоджувальний порядок отримання дозволу на виїзд за кордон. Тож керівники мають право накласти негативне вето на рапорт своїх співробітників.
Не всі особи, які мають першу або другу форму допуску до держтаємниці, мають право отримати закордонний паспорт, розповіла РБК заступник головного редактора сайту Agentura.ru Ірина Бороган. «Іноді це питання вирішується в індивідуальному порядку. Порядок отримання закордонного паспорта для таких осіб відрізняється: якщо дані пересічних громадян ФСБ перевіряє один місяць, то їхні – три місяці, і за підсумками перевірки паспорт можуть не видати», – пояснила Бороган. Закордонні паспорти, що мають допуск першого і другого рівня, зберігаються у відділах діловодства та режиму.
Заборона поширюється на в’їзд «більш ніж в 140 країн», говорить джерело в столичному главку ФСКН. Мова може йти про країни, з якими США уклали угоду про екстрадицію, це, зокрема, країни ЄС, а також Єгипет і Туреччина. Раніше рекомендації утриматися від поїздок до цих держав оприлюднив МЗС Росії. З популярних туристичних напрямків залишаються В’єтнам, Китай і ОАЕ. Депутат Хінштейн підтверджує: одному з його знайомих в МВС днями підписана відпустка в Китай.
Націоналізація не тільки еліт
У МЗС не пов’язують останні повідомлення з їх застереженням. Воно має тільки рекомендаційний характер, заявила РБК представник МЗС Марія Захарова.
«У радянські часи це робилося у зв’язку з якимись майбутніми подіями на зразок Олімпіади або коли надходила оперативна інформація про те, що розжарюється обстановка, – міркує генерал-лейтенант міліції і колишній депутат Держдуми Олександр Гуров. – Співробітникам МВС, наприклад, відпустки брати заборонялося під час лісових пожеж 1972 або коли по СРСР пішли чутки про голод».
Справа в іншому, впевнений політолог Євген Мінченко: «Це продовження практики заборони на виїзд за кордон високопоставлених силовиків, яка існує вже кілька років». «Це наша реальність на найближчі кілька років. Даремно чи стільки вкладали в Сочі, а тепер будуть вкладати в Крим”, – говорить експерт. «Це дасть велике зростання потоку відпочиваючих в Криму і Сочі», – висловлює ту ж точку зору джерело РБК в Мінтранспорту.
Мінченко упевнений в тому, що обмеження на виїзд за кордон буде поширено і на інші категорії держслужбовців. Співробітникам МВС та інших відомств доведеться обирати, «залишитися на роботі на державу, що приносить їм надприбутки, або віддати перевагу вільно переміщатися по світу», – вважає колишній депутат Держдуми, полковник ФСБ в запасі Геннадій Гудков.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас