Кабмін різко скоротив перелік інвестпроектів, які зможуть розраховувати на держпідтримку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін різко скоротив перелік інвестпроектів, які зможуть розраховувати на держпідтримку

Казна та Політика
393
Кабінет міністрів лише частково зможе профінансувати Державну програму активізації розвитку економіки, затверджену попереднім урядом і розписану до кінця 2014 р. Як стало відомо «Капіталу», міжвідомча робоча група при Кабміні погодила 19 інвестиційних та інфраструктурних проектів, які в нинішньому році можуть розраховувати на держпідтримку, в тому числі на урядові гарантії при залученні кредитів у банках.
Згідно списку (є в розпорядженні «Капіталу»), всі проекти були відібрані ще урядом Миколи Азарова. Як розповіло виданню джерело в апараті Кабміну, знайоме з подробицями роботи міжурядової групи, всі проекти – це спроба реанімувати держпрограму. Але враховуючи обмежені можливості держбюджету, кількість проектів була зведена до мінімуму, тоді як в 2013 р. в уряді заявляли про готовність брати участь у співфінансуванні більше 70 проектів у різних галузях.
Кому пощастило більше
Потенційна сума держгарантій для 19 проектів – близько 14,5 млрд грн, а весь обсяг інвестицій – понад 28 млрд грн. З них лише 4 млрд грн потрібно для оновлення рухомого складу залізниць країни. Вартість деяких проектів варіюється від 20 млн грн до 200 млн грн. Найбільші капіталовкладення прописані для будівництва нових потужностей з виробництва труб компанії «Інтерпайп», яка входить до сфери інтересів бізнесмена Віктора Пінчука. На відміну від низки потенційних позичальників, Кабмін не став переглядати для цього підприємства суму держгарантій. На три проекти «Інтерпайпу» можуть виділити близько 3,4 млрд грн. Приблизно стільки ж передбачено для «Донецьксталі» Віктора Нусенкіса на будівництво ливарно-прокатного комплексу. Хоча в держпрограмі, затвердженій колишнім урядом, для цього підприємства передбачалося перерахувати 9 млрд грн.
Як і колись, приймаючи рішення про виділення держгарантій, уряд буде віддавати перевагу проектам, що дозволяють прискорити імпортозаміщення, збільшити експорт і створити нові робочі місця. Проте велика ймовірність того, що всі, хто клопотався про держгарантії і потрапив до списку з 19 проектів, не зможуть залучити позики під поручительство уряду цього року. Адже навіть в 2013 р., коли в розпорядженні Кабміну було більше фінансових ресурсів, тільки три проекти отримали підтримку. Згідно зі звітом Міністерства фінансів про надані гарантії уряду в 2013 р., з усіх проектів-претендентів кошти були надані на будівництво першої черги Дністровської ГАЕС (1,5 млрд грн) і оновлення автобусів і тролейбусів у Вінниці (113,5 млн грн). І це при тому, що всього в 2013 р. було виділено 21,8 млрд грн держгарантій. Свою поруку Кабмін у минулому році давав під випуск облігацій «Укравтодору», НАК «Нафтогаз України» і Державної іпотечної установи. На три структури виділялося 18,7 млрд грн гарантій.
Грошей багато не буває
У 2014 р. ситуацію погіршує той факт, що в держбюджеті передбачено в два рази менше коштів на держгарантії, ніж у минулому: 25 млрд грн замість 50 млрд грн. На держпідтримку вже розраховують в «Укравтодорі», який заявив про намір здійснити перевипуск облігацій під держгарантії. Найімовірніше, гроші зможе отримати і «Укрзалізниця» для оновлення рухомого складу. Принаймні, ще до того, як був узгоджений список проектів, про намір надати держгарантії для закупівлі вагонів українського виробництва заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, після того, як виробники вагонів на сході України позбавилися частини замовлень з Росії, внутрішній попит дозволить забезпечити життєдіяльність цих компаній.
Джерело видання в Кабміні припустило, що реально на підтримку зможуть розраховувати лише ті проекти, які якнайшвидше дадуть акумулятивний ефект. При цьому термін окупності найбільш великих і дорогих проектів, у тому числі у «Інтерпайпу» і «Донецьксталі», становить від чотирьох до десяти років. Досі залишається неврегульованим питання умов, під які Кабмін стане надавати проектам свої гарантії. Раніше в Мінфіні розглядали можливість залучення коштів у банках під держгарантії за відсотковою ставкою не більше 10% річних. Але враховуючи поточний рівень девальвації і прогнозний рівень інфляції в 14-16%, комерційні банки не стануть кредитувати проекти, навіть якщо вони будуть забезпечені поручительством уряду. Інша справа три державні фінустанови – Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк, через які останні роки залучалися чи не всі позики під держгарантії.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас