Українці через скачки долара взялися купувати нерухомість і техніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці через скачки долара взялися купувати нерухомість і техніку

Валюта
2832
Нестабільний долар змусив українців змінити свій підхід до зберігання своїх заощаджень у банках: зараз люди активно цікавляться можливістю придбання квартир, автомобілів і побутової техніки. «Сегодня» з’ясувала, чи вигідно вкладати гроші в дорогі покупки.
КВАРТИРНЕ ПИТАННЯ. Квітневий сплеск курсу долара змусив киян активізуватися на ринку нерухомості. «У мене було $60 тис. готівкою, і раніше я міг у новобудові придбати тільки «однушку» до 40 кв. м. Коли курс долара виріс, в гривні сума вийшла значніша, і я почав дивитися новобудови, – розповів Андрій Виник. – Взяв «двушку», на 60 кв. м. Уклав договір, помінявши долари по 12,5. Вважаю, що пощастило». Експерти кажуть: люди розглядають купівлю житла в новобудовах як альтернативу депозитам. «Ринок житла перебуває на дні, люди купують квартири мало. Але з урахуванням того, що ціна квартир впала на 25% у доларах, новобудови приваблюють покупців, адже їх ціна формується у гривні», – пояснює аналітик SV Development Сергій Костецький. Самі забудовники підтверджують інтерес покупців до житла. «Покупців цікавлять великі забудовники та об’єкти, які побудують за рік. Зараз ціна квадрата оптимальна, але може вирости на 10%, адже будматеріали дорожчають», – роз’яснила менеджер з продажу Анна.
АВТО. А ось автомобілі, як заміна банку, попитом не користуються. «Ціна іномарки прив’язана до курсу. У грудні я купував автомобіль. І в автосалоні мені сказали, що точна ціна буде відома вранці, коли подивляться курс долара на міжбанку, тоді порахують ціну в гривні», – говорить голова ВААІД Олег Назаренко. За його словами, авто вигідно купувати, коли курс долара падає, адже і вартість машини нижча. А от експерт авторинку Микола Росліченко вважає, що варто звернути увагу на акційні пропозиції автодилерів: «Можна заощадити до 5%. Взагалі зараз українців найбільше цікавлять недорогі авто, вартістю до $17 тис., в основному китайського виробництва. Люди на купівлі машин намагаються заощадити».
ПОБУТОВА ТЕХНІКА. Зростає інтерес українців і до купівлі побутової техніки. Але це продавці пояснюють не тільки бажанням зберегти свої гроші. «На 2014-2015 роки припадає 70% зносу приладів тривалого використання, адже люди масово її купували до 2008 року. Йдеться про холодильники, телевізори, пральні машини. Тому у людей виникає логічне бажання купити нову побутову техніку додому», – сказав нам прес-секретар COMFY Данило Ваховський. Як зазначає директор з розвитку бізнесу Fotos.ua Дмитро Покотило, якщо людина не просто хоче оновити побутову техніку для дому, а саме вкласти гроші в товар тривалого користування, то можна звернути увагу на дзеркальні фотокамери, електроінструменти і меблі: «Ці товари після купівлі дешевшають повільно, адже їх вибір не такий широкий, як телефонів, ноутбуків і планшетів. За бажання їх можна вигідно перепродати». Тим часом президент Украналітцентра Олександр Охріменко радить купувати побутову техніку в періоди стабілізації або зниження курсу долара: «Тоді магазини не змінюють різко ціни на товар, і покупець може на цьому виграти».
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас