Російські банки обіцяють до червня створити "захист від санкцій" по операціях Visa і MasterCard — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки обіцяють до червня створити "захист від санкцій" по операціях Visa і MasterCard

Фінтех і Картки
1520
Російські банки до кінця травня створять міжхостові з’єднання, які гарантують безперебійність використання міжнародних платіжних карт всередині країни навіть в разі введення санкцій. Про це повідомив РИА “Новости” глава банку “ВТБ 24” Михайло Задорнов за підсумками наради у голови російського уряду Дмитра Медведєва, присвяченого створенню національної системи платіжних карт.
“Ми зараз домовляємося на першому етапі про організацію міжхостових з’єднань між усіма банками країни, яку можна зробити до кінця травня. Вона гарантує всім громадянам за існуючими картками у всіх банкоматах країни, навіть якщо міжнародні платіжні системи припиняють операції якогось банку, проводити операції зняття готівки та операції в POS-терміналах, які належать цьому банку”, – розповів глава “ВТБ 24”.
Відкриваючи нараду, Медведєв відзначив необхідність посилення відповідальності операторів платіжних систем. “В основному, звичайно, майнової відповідальності, тобто відповідальності в рамках існуючих цивільно-правових угод: зобов’язати забезпечувати безперебійну роботу платіжної системи та відповідно встановити обов’язок з інформування Банку Росії і учасників платіжної системи про форс-мажори, про неможливість здійснювати грошові перекази, які в житті трапляються”, – заявив прем’єр.
“Сподіваюся, що надалі ті карти, які емітуватимуться в нашій країні, зможуть на рівних засадах конкурувати з картами іноземних платіжних систем. Тому цей проект корисний для громадян як такий, що дає додаткові можливості, для того щоб наші люди відчували себе захищеними в різних ситуаціях”, – цитує прем’єра прес-служба уряду.
Після того як влада США ввела санкції стосовно російських чиновників, бізнесменів і організацій, в число яких потрапив банк “Росія”, платіжні системи Visa і MasterCard перестали проводити операції по картах СМП Банку, ІнвестКапіталБанку і Собінбанку. Через добу платіжні системи розблокували карти трьох банків, залишивши обмеження тільки щодо банку “Росія”.
Банк Росії схиляється до того, щоб використовувати технологію “ПРО100” при створенні національної системи платіжних карт, при цьому саму систему пропонується створювати у вигляді некомерційної організації. За розрахунками ЦБ, вже з 2016р. через російську платіжну систему можуть проходити сотні мільярдів рублів бюджетних розрахунків держави з військовими, держслужбовцями та бюджетниками.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас