НАТО ніколи не обіцяло Росії не розширюватися на Схід - альянс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО ніколи не обіцяло Росії не розширюватися на Схід - альянс

Світ
2085
НАТО не гарантувало Росії не розширюватися на схід і не будувати військову інфраструктуру біля її кордонів.
Про це йдеться в викривальній статті Північноатлантичного альянсу щодо звинувачень Росії на адресу НАТО, текст якої розміщений на офіційному сайті альянсу.
«Агресія Росії проти України призвела до міжнародної ізоляції Росії, в тому числі до призупинення всього практичного співробітництва НАТО з Росією. Щоб відвернути увагу від своїх дій, Росія висунула серію звинувачень на адресу НАТО, які базуються на перекручуванні фактів і ігнорують наполегливі зусилля, які НАТО вклало у будівництво партнерства з Росією. Росія необгрунтовано нападає на легітимність української влади і застосовує силу, щоб захопити частину території України», – йдеться в повідомленні.
Також наголошується, що Росія, приєднавшись до основоположного акту Ради Росії-НАТО, взяла на себе зобов’язання щодо «створення в Європі єдиного простору безпеки і стабільності без роздільних ліній або сфер впливу», а також щодо «поваги суверенітету, незалежності і територіальної цілісності всіх держав і їх права вибору шляхів забезпечення власної безпеки».
Всупереч цим зобов’язанням, йдеться в статті, Росія тепер, здається, намагається відновити свою сферу впливу, захопивши частину України, утримуючи велику кількість сил на своїх кордонах, і вимагаючи, як міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров нещодавно заявив, щоб «Україна не могла бути частиною будь-якого блоку».
Крім того, наголошується в статті, російські офіційні особи стверджують, що чиновники США та Німеччини обіцяли в 1990 році, що НАТО не буде розширюватися в Східній і Центральній Європі, і будувати військову інфраструктуру або розгортати війська поблизу російських кордонів.
«Жодної такої заяви ніколи не було зроблено, якщо така обіцянка була зроблена НАТО як така, то вона мала б бути в якості офіційного письмового рішення всіх союзників по НАТО. Крім того, розгляд питання розширення НАТО почалося після років після возз’єднання Німеччини. Це питання ще не було включене до порядку денного, коли, як заявляє Росія, були зроблені ці обіцянки», – йдеться в матеріалі.
Також повідомляється, що «твердження про те, що НАТО пообіцяло не будувати інфраструктуру поряд з Росією також неточне. В Основоположному акті НАТО зазначено, що «за нинішніх умов безпеки Альянс здійснюватиме свою колективну оборону та інші завдання через забезпечення необхідного посилення потенціалу, а не шляхом додаткового постійного розміщення бойових сил. У цьому контексті, посилення може відбуватися у разі потреби, у випадку захисту проти загрози агресії і дій з підтримання миру відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй і керівних принципів ОБСЄ, а також для навчань згідно з Договором про звичайні збройні сили в Європі, положення Віденського документа 1994 року і взаємоузгоджених заходів транспарентності».
Єдиним видимим знаком сил Альянсу для нових членів були літаки НАТО, які використовуються в країнах Балтії для місії повітряної поліції. Ці мінімальні захисні активи не можуть бути описані як потужні бойові сили в значенні Основоположного акта.
Від початку кризи, НАТО вжило заходів щодо зміцнення обороноздатності наших східних членів. Це теж повністю узгоджується з Основоположним актом і є прямим результатом дестабілізуючих військових дій Росії.
Акт також свідчить, що «Росія буде проявляти відповідну стриманість у розгортанні своїх звичайних збройних сил в Європі». Агресія Росії проти України є кричущим порушенням цього зобов’язання, як і його одностороннє призупинення згідно з Договором про звичайні збройні сили в Європі, відзначається в статті.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас