"Закон про вищу освіту" дозволить ВНЗ самостійно обирати ректора - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Закон про вищу освіту" дозволить ВНЗ самостійно обирати ректора - міністр

Казна та Політика
539
“Закон про вищу освіту”, який народні депутати прийняли поки що в першому читанні, покликаний забезпечити українським ВНЗ автономію у фінансовій та організаційній діяльності. Зокрема, вони зможуть самостійно обирати собі керівника. Про це Міністр освіти і науки Сергій Квіт розповів під час зустрічі з педагогами Харкова, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу відомства.
Міністр зазначив, що прийняття законопроекту про реформування системи вищої освіти є одним з першочергових завдань галузі.
“В основі проекту закону “Про вищу освіту” – ідея університетської автономії, насамперед, в академічній, організаційній та фінансовій сферах. Планується розширення повноважень вчених рад та колективів університету, зокрема, право самостійно обирати ректора, тоді як міністерство лише фіксує факт вибору”, – зазначив чиновник.
Також, за словами міністра, передбачено створення Національного агентства з якості, яке буде виконувати функції нинішньої Вищої атестаційної комісії, буде незалежною установою і формуватися з представників університетів різних форм власності, Національної академії наук, студентів і організацій-роботодавців.
Як повідомляв УНН раніше, 8 квітня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про вищу освіту. Його підтримали 230 нардепів.
Як зазначила доповідач з цього питання нардеп Лілія Гриневич, зазначеним документом дозволяється збільшити роль бізнесу у вищій освіті. Також створюються умови для спонсорства ВНЗ і наукових досліджень за рахунок грантів.
Крім того, законопроект скасовує традиційні для України наукові ступені кандидата наук і передбачає введення доктора філософії та доктора наук. Документ також забирає у Кабміну право на розробку держстандартів освіти для ВНЗ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас