Індія продала свій перший авіаносець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія продала свій перший авіаносець

Світ
1275
Міністерство оборони Індії продало з аукціону списаний авіаносець «Вікрант», повідомляє The Times of India. Це був перший корабель такого класу в складі індійських ВМС. Покупцем стала компанія IB Commercial Pvt Ltd, яка запропонувала за корабель 600 мільйонів рупій (9,9 мільйона доларів). Після перерахування коштів за купівлю авіаносця, компанія зобов’язана буде протягом 30 днів відбуксирувати «Вікрант» з порту в Мумбаї.
За словами джерела видання в міністерстві оборони, стан корабля незадовільний: він не може переміщатися самостійно і навіть не придатний для переобладнання на музей. Як планує вчинити з авіаносцем компанія-покупець, не уточнюється. Місце біля причалу, яке звільниться після відбуття «Вікрант», ВМС Індії мають намір використовувати для швартування інших кораблів.
Авіаносець «Вікрант» типу «Маджестик» був куплений міністерством оборони Індії у Великобританії в 1957 році. На той момент його будівництво, що розпочалося в 1943 році, завершено не було. До складу ВМС Індії корабель увійшов в 1961 році і до свого списання в 1997 році взяв участь у кількох військових конфліктах. Зокрема, авіаносець використовувався під час індійсько-пакистанських воєн в 1965-му і 1971 році.
Водотоннажність «Вікрант» становить 19,5 тисячі тонн при довжині 213, ширині 39 і осаді 7,3 метра. Корабель був здатний розвивати швидкість до 23 вузлів. До складу авіаносця входили 21 літальний апарат, включаючи винищувачі-бомбардувальники Sea Harrier FRS.51 і вертольоти Chetak.
На сьогодні ВМС Індії мають два авіаносці. «Віраат» типу «Сентор» був куплений у Великобританії в першій половині 1980-х років і увійшов до складу індійських ВМС в 1986 році. Другий корабель ─ «Викрамадитья» (колишній «Адмірал флоту Радянського Союзу Горшков») ─ Індія купила у Росії в 2004 році і отримала його в кінці 2013 року. Крім того, в Індії ведеться будівництво третього авіаносця, який вже отримав ім’я «Вікрант».
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас