ЄС готує відповідь Путіну з газового боргу України - він назве "справедливу ціну" для Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС готує відповідь Путіну з газового боргу України - він назве "справедливу ціну" для Києва

Енергетика
3447
ЄС може до понеділка підготувати проект спільної відповіді на лист президента РФ Володимира Путіна європейським лідерам щодо України, повідомив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
Глава польського МЗС повідомив, що на прохання глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу в понеділок глави МЗС країн ЄС підготують проект відповідного послання. Його передадуть Москві “європейські організації, швидше за все, Баррозу чи Ван Ромпей”, додав Сікорський.
На думку польського міністра, необхідно, зокрема, узгодити “справедливу” ціну на газ і умови транзиту російського газу через Україну до країн ЄС.
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков раніше заявляв, що в Москви викликають подив міркування третіх країн, зокрема США, про справедливість чи несправедливість ціни на газ для України, при тому що замовчується головна проблема – борг Києва. Згідно з домовленостями, досягнутими в грудні минулого року, російський газ у першому кварталі обходився Україні в 268,5 долара. Газпром з 1 квітня скасував цю знижку і підвищив ціну до 385,5 долара, оскільки Київ, всупереч грудневим домовленостям, не оплачував борг і поточні поставки.
Нагадаємо, Путін направив послання лідерам європейських країн, які закуповують у Росії газ, у зв’язку з ситуацією навколо України. Лист містить детальний опис ситуації, яка складається на тлі зростаючої заборгованості України за поставлений їй газ, а також можливих наслідків для транзиту газу до Європи.
Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан повідомив, що Україна готується подати позов до Стокгольмського арбітражного суду за контрактом між НАК Нафтогаз Україна і російським Газпромом, який постачає газ для України за необгрунтовано високою ціною.
Також 11 квітня президент РФ Путін назвав абсолютно нетерпимою ситуацію у зв’язку з невиплатою Україною суми за спожитий газ.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас