Україна припинила платити за російський газ "до завершення переговорів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна припинила платити за російський газ "до завершення переговорів"

Енергетика
4972
Україна припинила платити за російський газ “до завершення переговорів”, заявив глава української НАК “Нафтогаз” Андрій Коболєв в інтерв’ю тижневику “Дзеркало тижня”. Питання про погашення боргу Коболєв пов’язав із збереженням ціни палива на рівні першого кварталу цього року.
“Ми продовжуємо переговори з “Газпромом” про ціну, яка буде діяти з 1 квітня 2014 року. Відповідно до умов контракту, ми направили офіційну пропозицію зберегти чинну ціну 268,5 доларів за тисячу кубометрів. Відповіді на даний запит ми поки не отримали”, – заявив глава НАК .
“Станом на 1 квітня сума боргу за придбаний НАКом природний газ становила 2,2 мільярда доларів, з яких 1,7 мільярда було накопичено на початок квітня цього року. В процесі переговорів з Олексієм Борисовичем (Міллером, главою” Газпрому”) ми чітко передали позицію української сторони, що питання погашення накопиченого боргу безпосередньо пов’язаний з питанням збереження ціни природного газу на рівні першого кварталу цього року”, – цитує РІА “Новости”.
Коболєв підкреслив, що Україна не бачить приводу для перегляду. “Запропоновану російською стороною ціну на рівні, близькому до 500 доларам, вважаємо неринковою, необгрунтованою та неприйнятною. Відповідно, ми призупинили розрахунки на час переговорів щодо ціни газу”, – заявив він.
При цьому в “Нафтогазі” вважають, що варто поговорити і про вартість транзиту російського газу до Європи. Коболєв заявив, що ціна виглядає обгрунтованою тільки за умови повного завантаження української ГТС і дуже низької вартості фінансування. “У реальності ж наша ГТС зараз завантажена наполовину, а вартість фінансування – дуже висока. В таких умовах ставка повинна бути істотно вище”, – резюмував він.
Напередодні Росія назвала чотири умови надання економічної допомоги Україні. Одне з них – погашення боргів за газ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас