НБУ: межа падіння гривні таки відповідатиме попиту і умовам, за яких ми працюємо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: межа падіння гривні таки відповідатиме попиту і умовам, за яких ми працюємо

Валюта
18506
Межа падіння гривні залежатиме насамперед від двох чинників – попиту населення і умов, в яких перебуває країна. Крім того, курс національної валюти є відображенням нинішнього стану української економіки. Про це заявив голова НБУ Степан Кубів у Вашингтоні.
“Межа падіння гривні таки відповідатиме попиту і умовам, за яких ми працюємо”, – зазначив глава НБУ. При цьому він не став називати конкретних цифр, а пояснив ситуацію на прикладі останніх подій.
“Тиждень тому гривня почала стабілізуватися в певному коридорі. Люди в Західній і Центральній Україні, включаючи Дніпропетровськ, Київ, Черкаси, почали класти гривню та іноземну валюту на депозити в банки”, – розповів С.Кубів. Потім, за його словами, коли в Луганську і Донецьку “ситуація наблизилася до військового стану”, спрацювали зовнішні чинники, які суттєво вплинули на настрої населення і курс національної валюти.
Водночас він відзначив, що, крім факторів ситуації в країні і попиту населення, курс гривні залежить багато в чому від стану національної економіки.
“Те, що відбувається в Україні сьогодні з курсом гривні, – це те, що реально відповідає рівню економіки держави. Вона є розбалансованою, нереформованою, до того ж корупційні дії тіньових схем впливають на всі процеси протягом останніх років”, – сказав голова НБУ, додавши, що мова йде не про 2-3 місяці або декількох роках, а про період часу 23-річної незалежності, “коли не проводилися структурні реформи, галузеві реформи, абсолютно не відчувалися ринкові механізми”.
С.Кубів також назвав передумови стабілізації курсу національної валюти України: “Гривня стабілізується, коли ми отримаємо перший транш (від МВФ – прим.ред.), коли чітко запрацюють механізми, реформовані рішеннями законодавчих органів влади, а НБУ буде виконувати свої функції”. Він висловив переконання, що гривня отримає фундамент набагато краще, ніж ми маємо на сьогодні. “Це буде буквально незабаром”, – сказав голова Нацбанку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас