Чи потрібна Україні федералізація? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібна Україні федералізація?

Казна та Політика
2542
Слово федералізація стало останнім часом ледь не ключовим у новинах зі сходу України. Варто лише було обмовитися міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, що Москва наполягатиме на федералізації України, а вже за тиждень це стало першою вимогою сепаратистів у Донецьку, Луганську, Харкові.
“Люди не розуміють, що вкладається у поняття федералізація. Цей термін зараз є політичною спекуляцією, яким маніпулює російське керівництво, аби впливати на українців”, – каже Юрій Якименко, директор політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова. Він наголошує, що федералізація – це союз абсолютно самодостатніх, самозамкнених утворень, які об’єднуються в одну державу. В українському ж варіанті за федералізацію виступають регіони, які не можуть самі себе забезпечувати, стверджують аналітики.
Хто ділитиме бюджет?
Більше того, стати окремими федеративними частинами прагнуть області, де окремі представники фінансово-промислових груп протягом останніх чотирьох років отримували з Києва великі фінансові вливання, наголошує експерт Асоціації міст України Олександр Слобожан. Він певен, що зараз олігархічні групи на сході України підхопили нав’язану Росією ідею федералізації і підтримують сепаратистські настрої через те, що побоюються наслідків реформування системи місцевого самоврядування, концепцію якого на початку квітня представив український уряд.
“Політиків та бізнесменів в східних регіонах, які раніше заробляли на бюджетних трансферах, це не влаштовує, коли все по справедливості і більше фінансового ресурсу залишається у містечках, селах, райцентрах, а не відправлятиметься централізовано в Київ, як раніше, а потім звідти в область, де його губернатор і його оточення “розпилювали” на свій розсуд”, – каже Слобожан.
Експерт упевнений, що федералізація призвела б до ще більшого зубожіння українців, адже територіальним громадам доведеться своїми податками фінансувати не один центр, а відразу два. “Ні районному, ні сільському голові, ні бабці у селі не вигідно, щоб окрім київського з’явився ще один царьок у Донецьку, приміром, і всі вони забирали їхні податки. Їм важливо, щоб гроші залишалися на місцях у їхніх громадах”, – каже експерт.
Реальна децентралізація все вирішить
При цьому Олександр Слобожан вважає, що передумов для федералізації в Україні немає, однак дійсно є гостра потреба в децентралізації влади, аби місцеві громади самі вирішували куди направити гроші, які самі заробили. Адже за режиму Януковича в Україні була надмірно централізована влада і всі рішення фактично ухвалювалися кількома людьми у Києві, наголошує експерт Асоціації міст України.
“Зараз голова сільради не може прийняти на роботу бухгалтера без погодження з держказначейством. Треба їхати на поклон туди і домовлятися. Звісно, це людям не подобається. Реформа з децентралізації влади відмінить все це”, – сподівається Слобожан.
Це обіцяє і віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. В ефірі телеканалу “Україна” він заявив, що зараз уряд предметно займається тим, щоб запропонувати систему управління, яка дозволить Україні і кожній її області успішно розвиватися. “Ми пропонуємо, щоб на рівні обласної та районної рад були виконавчі комітети. Щоб люди обирали обласну чи районну раду, а ці ради обирали собі голову, який бере на себе функції з управління територією”, – сказав Гройсман, додавши, що цю модель Україна запозичила у Польщі. При цьому урядовець наголошує, що федералізація не є природною і традиційною для України.
Суспільно-історичний контекст
Це підтверджують й історики. За словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, Україна ніколи не була країною з федеративним устроєм, однак була частиною федерації, хоча і формальної, каже історик. За його словами, Україна була у складі Радянського союзу, який прагнув на початку бути федерацією, але насправді це була унітарна імперія, в складі якої Україна була колоніальною територіальною одиницею. “Зараз питання федералізації – це не природне проростання внутрішніх запитів українців. Це питання провокується проросійськими силами з бажанням не стільки федералізувати, а більше розірвати Україну”, – певен Володимир В’ятрович.
Згідно з останніми опитуваннями, проведеними групою Рейтинг на замовлення Міжнародного республіканського інституту, лише 14% українців вважають, що Україна має прийняти федеративну форму управління. “Ми також проводили таке опитування ще у грудні 2013 року, коли все було спокійно, то цифра була приблизно така ж: всього 10-15% українців підтримували ідею федералізації. Більшість – за унітарну державу”, – констатує директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко. Він впевнений, що українцям потрібно більше розтлумачувати, що саме “ховається під федералізацією”.
Лілія Гришко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас