Що відбувається з банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з банками

Фондовий ринок
2539
Фінансисти готуються до масштабних стрес-тестів, які повинні пройти банки відповідно до домовленості з МВФ. Так, міжнародні рейтингові агентства сумніваються в достатності капіталізації українських банків. За даними Fitch, з початку січня до початку березня банки втратили близько 9% депозитів. Рівень загальної капіталізації системи поки що залишається під питанням, незважаючи на те, що тільки за нового голови НБУ Степана Кубіва банкам було надано майже 22 млрд гривень на підтримку ліквідності. І однією з умов, на яких МВФ попередньо погодився надати Україні кредит в $14-18 млрд, є перевірка реального стану банків.
Попередні результати перевірок, що проходили в українських банках, НБУ вже оприлюднив. Під прицілом опинилося більше 12 установ – у них регулятор угледів посібників в тіньових фінансових операціях. Але скільки всього з більш ніж 170 банків зможуть успішно пройти це тестування, поки що неясно.
2 квітня Національний банк заявив про заходи впливу на банки, в яких були виявлені множинні випадки порушення чинного валютного законодавства, вимог фінансового моніторингу тощо. Факти використання так званих «схемних операцій» були виявлені в 13 банках. Тільки фізичні особи отримали через каси цих установ готівкові кошти на 146 млрд гривень. Ці операції підпадають під ознаки легалізації кримінальних доходів та конвертації коштів.
«Потрібно визначитися, що таке «конвертація» – відмивання коштів або їх переведення в готівку? У першому випадку в банк заводять у вигляді пасивів або капіталу кошти для відмивання, і видають їх як кредит, в реальності не очікуючи на його повернення. У другому – банк постійно через касу видає значно більше коштів, ніж отримує, а заводять в банк кошти в безготівковій формі», – пояснює аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
За його словами, переведення в готівку встановлюється за фактом аналізу щоденних банківських операцій. «Запізнення з розкриттям банків, через які проводилися операції з конвертації, могло бути викликано тим, що в НБУ знали конверти, але не могли проти них діяти через те, що у цих банків був захист у владі», – зазначає Жолудь. Тепер в чотирьох установах з виявлених НБУ зупинено проведення окремих банківських операцій, 11 банків оштрафовані на більш ніж 270 000 гривень. «Найбільш очевидний висновок: всі гроші, які були виведені з України через банки, контрольовані владою, – були визначені НБУ як «конвертовані» і «відмиті», – вважає власник Honest & Bright Ltd. Ярослав Ломакін.
За підсумками стрес-тестів і нових перевірок кількість порушників може збільшитися. Нагадаємо, що востаннє стрес-тести в банківській системі України проходили в 2012 році. Тоді аналізувався стан «дочок» іноземних банків. До цього подібне тестування проводилося серед великих і найбільших банків в 2009 році – за результатами налагодження посткризового співробітництва між Україною і МВФ.
Саме стрес-тестування передбачає визначення стану, в якому банк буде підданий ризику, а також шокове значення зміни зовнішнього фактора – припустимо, відсоткової ставки або валютного курсу. За ним можна зрозуміти, в які збитки для банку виллється реалізація негативного сценарію на практиці.
Валютні ризики і інфляція
До того ж економічна ситуація не сприятиме стабільності банківської системи. У п’ятницю Світовий банк представив свій переглянутий прогноз за основними економічними параметрами, який виявився досить очікуваним і невтішним. За даними СБ, на Україну в 2014 році чекає падіння ВВП на рівні 3% і інфляція на рівні 15%.
Ще одним складним моментом для банківської системи стала девальвація гривні. За словами голови правління ПУМБ Сергія Черненка, торік більшість корпорацій віддавало перевагу кредитуванню саме у валюті через більш низьку відсоткову ставку. Тепер через таку високу девальвацію компаніям доводиться вичікувати оптимального курсу долара, який поки що закріпився в районі позначки в 11,5 гривні, внаслідок чого банки починають все частіше стикатися з простроченням платежів за кредитами.
Для згладжування цієї ситуації регулятор, відповідно до рекомендації МВФ, прийняв рішення «Про приведення лімітів відкритої валютної позиції банківської системи України до міжнародних стандартів», яке набуде чинності з 1 травня 2014 року. Банкам рекомендовано вжити заходів щодо зміни валюти виконання зобов’язань за кредитами, наданими в іноземній валюті, на національну валюту. Таким чином кредити, взяті у валюті, можна буде погашати в гривні.
Крім того, офіційний курс гривні до долара США відтепер буде розраховуватися як середньозважений курс продавців і покупців, що склався в поточний робочий день за даними системи підтвердження угод на міжбанку. Тим самим скасовується допустиме двовідсоткове відхилення від курсу на міжбанку – так НБУ продовжує переходити до гнучкого обмінного курсу.
Ще однією важливою ініціативою, запропонованою МВФ, є інфляційне таргетування. Керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен вважає його дуже своєчасним і правильним. «Вже цього року НБУ буде активно працювати з банками з рефінансування за допомогою державних облігацій. Тобто тепер Нацбанк буде проводити інтервенції, впливаючи на попит і пропозицію грошей, для зниження або підвищення відсоткових ставок на фінансовому ринку. Це єдиний правильний шлях від НБУ для відновлення довгострокового макроекономічного зростання в країні», – упевнений аналітик.
Однак в короткостроковій перспективі на банки буде тиснути і складна ситуація в економіці. Минулого року від падіння ВВП країну врятували зростання сільського господарства та роздрібної торгівлі. За прогнозами СБ, в поточному році споживання впаде майже на 9%, внаслідок чого кредитування роздробу значно зменшиться, в той час як будівництво та промисловість також поки що не подають особливих сподівань.
Залишається розраховувати, що банки зможуть протриматися цей складний період. За словами екс-заступника голови НБУ Олександра Савченка, закриття банків, навіть дрібних, завжди негативно впливає на банківську систему. Тому банки слід закривати дуже обережно, але рішуче: «Дрібні банки, які не можна оздоровити, потрібно закривати негайно. Але за можливості формувати нову команду і віддавати в управління новим командам – для того, щоб не створювати паніки на міжбанку». При цьому він не заперечує, що банківська система України вже давно потребує чищення.
Маргарита Ормоцадзе, Олександр Моісеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас