Газпром може запропонувати закордонним клієнтам купувати газ за рублі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром може запропонувати закордонним клієнтам купувати газ за рублі

Фондовий ринок
953
Газпром опрацьовує питання більш активного використання рубля в розрахунках з контрагентами за кордоном, повідомив газеті “Ведомости” представник компанії Сергій Купріянов. У свою чергу “Газпром нафта” обговорює перехід з доларів на євро при експортних операціях. За словами генерального директора компанії Олександра Дюкова, 95% покупців на це згодні.
Розрахунки в євро – запасний варіант, його вивчав менеджмент “Газпром нафти” на випадок нових санкцій США, пояснив Дюков. “Але я не готовий сказати, що можна перейти і це відбудеться абсолютно безболісно і без втрат”, – додав він.
З ініціативою терміново перейти на розрахунки в рублях при експорті виступив голова правління ВТБ Андрій Костін. “Поставки Газпрому, “Роснефти” і “Рособоронекспорту” – майже 230 млрд дол на рік, або 44% від сукупного експорту товарів. А Захід закликає ізолювати Росію, використовуючи “ядерну зброю” у фінансах – доларові розрахунки”, – зазначив він. Проблема доступу імпортерів до національної валюти вирішувана, запевнив Костін, навівши у приклад Китай.
Костін повідомив, що і голова Газпрому Олексій Міллер, і президент “Роснефти” Ігор Сєчін, і гендиректор “Ростеха” (до нього входить “Рособоронекспорт”) Сергій Чемезов сказали йому, що їхні компанії готові перейти на розрахунки в рублях. При цьому Костін відзначив, що рубль слід впроваджувати паралельно, мова не йде про повну відмову від американської валюти.
Близьке до “Ростеха” джерело підтвердило, що “Рособоронекспорт” готовий до розрахунків у рублях. “Роснефть” проводить розрахунки у валюті контракту, повідомив представник компанії.
Високопоставлений чиновник уряду зазначив, що питання про перехід на рубль складне, іноді це невигідно самим експортерам: стратегічно це правильне рішення, але навряд чи його можна реалізувати швидко.
Газпром повинен слідувати політичному курсу Кремля, на “Газпром нафта” це поширюється в меншій мірі, пояснив співрозмовник видання, близький до газової монополії. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков стверджує, що не Кремль ставить завдання переходити на розрахунки від долара в рублі або євро: “Це ринок”.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас