США застерегли Китай від слідування "кримській моделі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США застерегли Китай від слідування "кримській моделі"

Світ
4246
Китай не повинен сумніватися в готовності США захищати своїх азіатських союзників, якщо він виявить бажання діяти за прикладом Росії, яка анексувала Крим, заявив високопоставлений американський дипломат.
Крім того, за його словами, перспективи заходів економічного характеру у відповідь повинні змусити Пекін утриматися від застосування сили для вирішення територіальних суперечок в Азії за прикладом дій Росії в Криму.
Деніел Рассел, провідний дипломат адміністрації Барака Обами у Східній Азії, заявив, що зараз складно встановити, які наміри Пекіна, але російська анексія Криму посилила тривоги серед союзників США в регіоні щодо можливого застосування сили Китаєм для реалізації своїх претензій.
“Потрібно чинити додатковий тиск на Китай, щоб він продемонстрував, що залишається прихильним мирним методам вирішення проблем”, – заявив Рассел, помічник держсекретаря США у справах Східної Азії, виступаючи в комітеті Сенату з міжнародних відносин.
На думку Рассела, американські і європейські санкції, введені проти Росії, повинні “охолодити тих в Китаї, хто подумує, щоб слідувати кримській моделі і прикладу його анексії”.
Це особливо важливо, враховуючи ступінь економічної взаємозалежності Китаю, США і їхніх азіатських сусідів, додав дипломат.
Рассел підкреслив, що хоча США не займають чиюсь сторону в територіальних суперечках у Східній Азії, Китай не повинен сумніватися в рішучості Вашингтона захищати своїх союзників у разі потреби.
“Президент Сполучених Штатів і адміністрація Обами твердо мають намір виконувати наші зобов’язання щодо захисту наших союзників”, – сказав він.
У Китаї залишається невирішеною проблема Тайваню. Крім того, він пред’являє територіальні претензії до Японії і Південної Кореї і претендує на потенційно багаті енергоресурсами акваторії.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас