НБУ змінив порядок розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінив порядок розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів

Валюта
8798
З 4 квітня 2014 року офіційний курс гривні до іноземних валют і курс банківських металів визначатиметься Національним банком України на поточний робочий день і діяти з моменту їх встановлення до наступного перегляду. Про це повідомили в прес-службі НБУ.
Офіційний курс гривні до долара США буде розраховуватися як середньозважений курс продавців і покупців, що склався в поточний робочий день за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України.
Про це йдеться в постанові Правління Національного банку України від 31 березня 2014 р. № 180 “Про внесення змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів”, зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 1 квітня 2014 р. за № 375/25152.
Як відомо, раніше курс гривні до вільно конвертованих валют і валют країн, що є головними зовнішньоекономічними партнерами України, а також курс банківських металів починали діяти наступного дня після дня їх затвердження. Відповідно ж до постанови № 180, вони починають діяти з моменту їх встановлення в день їх затвердження.
При цьому офіційний курс гривні до долара США буде встановлюватися на рівні середньозваженого ринкового курсу, формується в поточний робочий день за операціями з купівлі та продажу долара США, без передбачених раніше можливих відхилень ± 2%.
Курс гривні до інших іноземних валют та курс банківських металів встановлюватиметься на підставі їх котирувань на міжнародних ринках та офіційного курсу гривні до долара США, встановленого на поточний день.
Починаючи з 7 лютого 2014 р. Національний банк України вже встановлював офіційний курс гривні до долара США на рівні її середньозважених ринкових котирувань, тобто за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку України.
Тепер такий порядок закріплюється на нормативному рівні. За словами директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Олени Щербакової, зміна порядку розрахунку офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів дозволить перейти до режиму гнучкого валютного курсу і виконати міжнародні зобов’язання України, а також сприятиме збереженню міжнародних резервів держави та підвищенню прозорості та ефективності девізної валютної політики Національного банку України.
“Це цілком відповідає сучасним міжнародним тенденціям і практиці роботи провідних центральних банків світу”, – зазначила Олена Щербакова. За її словами, Національний банк планує встановлювати та оприлюднювати офіційний курс гривні кожного робочого дня після 12:00.
Крім того, у вищезазначеній постанові уточнюються зміни, які відбулися в назвах і кодах деяких іноземних валют, офіційний курс гривні до яких встановлює Національний банк України.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас