Франція призупинила спільну з РФ розробку бойової машини «Атом» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція призупинила спільну з РФ розробку бойової машини «Атом»

Світ
1602
Французька компанія Renault Trucks Defense оголосила про призупинення спільного з Росією проекту розробки перспективної бойової машини піхоти «Атом», повідомляє Agence France-Presse. Приводом для цього стало включення півострова Крим до складу Росії і позиція Москви щодо врегулювання кризи в Україні. При цьому про повну відмову від проекту мови не йде.
Певні ризики на подальшу долю проекту накладає і використання шведських комплектуючих і агрегатів в перспективній бойовій машині. Зокрема, на «Атом» передбачається встановлювати двигуни виробництва Volvo. Крім того, необхідно також враховувати, що французька Renault Defense Trucks належить шведському виробнику вантажних автомобілів Volvo AB.
Раніше уряд Швеції вже заявляв, що він може заблокувати угоду Reanult Defense Trucks з російським «Уралвагонзаводом» щодо спільної розробки «Атома». Незважаючи на те, що Швеція не є членом НАТО, вона, як і сам Північноатлантичний альянс, планує призупинити військово-технічне співробітництво з Росією. У цьому випадку приводом також вказується приєднання Криму до Росії.
Угоду про спільну розробку нової важкої бойової машини піхоти Renault Defense Trucks і «Уралвагонзавод» підписали в лютому 2013 року. Макет «Атома» вперше був продемонстрований широкій публіці на виставці в Нижньому Тагілі у вересні минулого року. Перспективна машина розробляється на базі французької колісної бойової машини піхоти VBCI.
Передбачається, що бойова маса «Атома» становитиме 32 тонни. Машина буде озброєна нарізною автоматичною гарматою калібру 57 міліметрів з боєкомплектом на 200 пострілів. З таким озброєнням був показаний прототип машини. Планується також випуск «Атома» з дистанційно-керованим модулем з кулеметом калібру 12,7 міліметра, 120-міліметровим артилерійським знаряддям або 57-міліметровим зенітним артилерійським комплексом.
На базі перспективної бойової машини можуть бути також розроблені бойова ремонтно-евакуаційна, командно-штабна, інженерна та санітарна машини. Бронеавтомобілі сімейства «Атом» з колісною формулою 8×8 зможуть розвивати швидкість до ста кілометрів на годину і будуть мати запас ходу до 700 кілометрів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас