Відсьогодні українці платитимуть пенсійний збір при купівлі валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсьогодні українці платитимуть пенсійний збір при купівлі валюти

Валюта
11681
В Україні запроваджується обов’язковий пенсійний збір при операціях із купівлі валюти в готівковій і безготівковій формі за ставкою 0,5% від об’єкту оподаткування.
Про це йдеться в Законі про запобігання фінансовій катастрофі й створення умов для подальшого економічного зростання України, опублікованому в газеті “Голос України” і який набуває чинності сьогодні, 1 квітня.
Згідно із законом, платниками пенсійного збору відтепер вважаються “юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій і/або готівковій формі”.
“Для платників збору (ставка становить) – 0,5% від об’єкту оподаткування”, – йдеться в законі.
Організацію та контроль за сплатою збору забезпечує Національний банк, а комерційні банки до 20 числа кожного місяця зобов’язані подати до органів Пенсійного фонду звіт про нарахування платежів.
Як повідомлялося, наприкінці березня Рада з другої спроби прийняла підготовлений урядом закон про запобігання фінансовій катастрофі, що передбачає підвищення податкового навантаження на громадян і підприємства, але що одночасно є передумовою отримання нашою країною фінансової допомоги обсягом близько 27 млрд дол протягом двох років.
Крім пенсійного збору, закон зберігає діючі ставки податку на прибуток і ПДВ (18% і 20% відповідно), суттєво збільшує акцизи на пиво та сигарети (25% – 42,5%), вдвічі підвищує платежі за користування надрами й радіочастотами, підвищує акцизи на імпортні автомобілі та пальне – для низькоякісного пального (євро – 2,3) – 128 євро, для високоякісного (євро – 4,5) – 98 євро).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас