Західні ЗМІ оцінили цинічний план Росії з розділу України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні ЗМІ оцінили цинічний план Росії з розділу України

Світ
4448
Президент РФ Володимир Путін зробив спритний хід, запропонувавши дипломатичний вихід із кризи – “федералізацію” України. Однак на думці у нього зовсім не поліпшення держуправління в сусідній державі: від Заходу вимагають згоди на переділ України, а “обробний ніж тримає Путін”. “Священний Грааль” російського президента – ослаблення єдності Заходу. Ось до чого він прагне, переходячи в дипломатичний наступ, пишуть ЗМІ.
“Цинічний план Путіна з розділу України” – так озаглавлена ​​редакційна стаття в Financial Times. Наростивши на кордоні з Україною військове угруповання чисельністю 40 тис. осіб, Путін виступив з новою ініціативою: в якості можливого дипломатичного вирішення Кремль запропонував зробити Україну федерацією, повідомляє видання.
Україна – вкрай централізована держава, яка безсумнівно виграє від передачі частини повноважень регіонам. “Проте Захід не повинен плекати ілюзій щодо того, що Кремль має на увазі під “федералізацією”, – пише FT. – Путін хоче, щоб російськомовні регіони України отримали від Києва таку автономію, щоб у підсумку вони змогли вибудовувати двосторонні відносини з Москвою”.
“Ми знаємо, що це означає. Поліпшення якості держуправління в Україні не входить у плани Москви. Мова скоріше йде про розділ країни без єдиного пострілу. Захід запрошують погодитися на повний переділ України, при тому, що обробний ніж тримає Путін”, – йдеться в статті.
Іронія російської пропозиції не залишилася непоміченою, зазначає видання: “Кремль вимагає від сусіда стати федеративною державою. Однак сама Росія є “федерацією” тільки на папері. Коли Чеченська Республіка намагалася отримати незалежність від Росії, вона була нещадно пригнічена Москвою, востаннє за наказом Путіна”.
“Коли Володимир Путін захопив Крим, він втратив Україну”, – пише The Guardian. Спершу він звів наклеп на протестний рух, назвавши його фашистським і упадницьким. Потім звинуватив тимчасовий уряд у нападках на російськомовних жителів країни. Нарешті, він образив сусідню державу, захопивши її територію. Тим самим він закріпив відчуження Західної України від Росії та розколов і заплутав жителів центральних і східних регіонів.
Повернення Криму – нездійсненне стратегічне завдання, продовжує видання. Відведення російських військ від кордонів України – бажана тактична мета, однак заради її досягнення не слід поступатися суверенітетом України, пише видання, маючи на увазі запропонований Росією план “федералізації” країни.
The Guardian висуває низку заперечень проти пропозиції Москви. По-перше, вона було зроблена через голову українського народу. По-друге, федералізація може стати для Росії прихованим інструментом контролю східних регіонів України і важелем тиску на Київ. З іншого боку, принцип нейтралітету України, яка не повинна вступати ані в НАТО, ані в інші аналогічні блоки, представляється виданню прийнятним. Крім того, необхідно покінчити з широкою присутністю в новому уряді ультраправих. “Цього має бути достатньо для обмеженої угоди Росії і Заходу щодо України”, – йдеться в статті.
Росії буде потрібно багато часу, щоб відновити вплив на Україну. Не піддався б Путін своїм поривам, все могло б бути інакше. “Які б міжнародні угоди не були зараз підписані, історія, ймовірно, покаже, що він придбав півострів, але втратив країну”, – пише The Guardian.
Адміністрація Обами запевняє, що не стане вести переговори про долю України через голову її народу, однак з 28 березня саме це, здається, і відбувається, передає The Washington Post.
28 березня президент Росії Володимир Путін зателефонував Бараку Обамі, щоб обговорити пропозицію США про дипломатичне врегулювання. Після цього держсекретар США Джон Керрі помчав до Парижа на переговори зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Ніхто з українців запрошений не був, підкреслюється в статті.
У ході зустрічі російська сторона запропонувала зробити з України федерацію. Американські чиновники запевняють, що не поділяють позицію Росії. Ведучи з Москвою переговори, вони намагаються відстрочити вторгнення в Україну і тягнуть час для нового перехідного уряду.
“Пропонувати Росії дипломатичний вихід із кризи – цілком доречно, однак підхід адміністрації неврівноважений. Їй слід домагатися присутності представників України на всіх зустрічах і повернення питання про Крим до порядку денного. Разом з переговорами повинна продовжуватися робота над санкціями. Почати можна було б з українських і російських компаній, які розкрадають кримські активи та нерухомість, поки Путін висуває нові вимоги”, – пише The Washington Post.
Принаймні на якийсь час загроза російського вторгнення на Схід України, здається, ослабла. Замість цього Росія перейшла в дипломатичний наступ, передає USA Today.
“Це спритний хід Путіна, – йдеться в статті. – Скинувши швидкість, він знижує тривогу – і рідкісне єднання Заходу – спровоковану блискавичним захопленням Криму, а з нею і загрозу санкцій. Тепер агресор видає себе за миротворця”.
Не треба давати себе обдурити, Путін вже використав цей сценарій в 2008 році, коли послав війська до провінцій Грузії, що відкололися, і зумів уникнути західної реакції, нагадує видання. Захід не може прикидатися, що поточна ситуація – це просто чергова ізольована криза, з якою можна трохи повозитися і забути. “Грузинські провінції і Крим були закусками. Більш велика, багатша і критично важлива для цілей Путіна Україна – основне блюдо. І це не остання його трапеза”, – підкреслюється у публікації.
“Священний Грааль” Путіна – розколоти єдність – економічну, політичну воєнну – Заходу, особливо Європи, і саме тому США і їх союзники повинні відповісти превентивно, починаючи просто на цьому тижні на самітах НАТО і провідних економічних держав”, – закликає видання.
Жорстка лінія щодо Росії ризикує призвести до військової конфронтації або розірвати співпрацю в сферах спільних інтересів. “Проте Путін майже не залишив Заходу вибору. Він розраховує, що західний альянс занадто м’який і роз’єднаний для протистояння з ним. Натомість союзники повинні знову знайти рішучість епохи холодної війни”, – пише USA Today.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас