Українці тепер можуть не платити за кредитами - якщо банк без їх відома змінив умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці тепер можуть не платити за кредитами - якщо банк без їх відома змінив умови

Кредит&Депозит
5329
Верховний суд підказав, як людям позбутися кредитного поручительства і зменшити платіж банку.
У рішенні (№6-160цс13) ВСУ роз’яснив, що фінустанова не може вимагати від поручителя погашення позики (після того, як за нею перестав платити позичальник), якщо без його відома змінювалися умови кредитного договору. Таких випадків було особливо багато в минулому році. “Якщо банк піднімав відсоток за позикою або вводив додаткові комісійні, не отримуючи на це письмового дозволу людини, яка виступила поручителем по кредиту, а після того, як йому перестали платити, вимагає від поручителя погашення боргу, то його вимоги незаконні. Договір поруки можна в судовому прядку визнати припиненим, і надалі не виконувати”, – прокоментував “Вістям” документ ВСУ старший партнер адвокатської компанії “Кравець та Партнери” Ростислав Кравець.
Логіка проста: якщо людина поручається за чийсь кредит, а його умови змінюються, то у неї потрібно отримувати дозвіл на ці зміни. Згода поручителя має оформлятися за допомогою підписання додаткового договору. Або включатися автоматично, якщо в договорі була відповідна примітка: у договорі може бути передбачений пункт про те, що поручитель від початку згоден з усіма змінами в майбутньому. Але юристи запевняють, що вона зараз не працює.
“Банки в договорах поруки часто прописують пункти, за якими поручитель нібито наперед погоджується з усіма змінами, які будуть внесені банком до кредитного договору, у тому числі суми кредиту, відсотків, строку виконання зобов’язання і ці зміни не підлягають додатковому узгодженню з поручителем. Але цим рішенням суд заборонив банкам подібну практику. Будь-які зміни кредитного договору, які стосуються збільшення відповідальності поручителя, повинні бути узгоджені з ним шляхом підписання додаткових угод до раніше укладеного договору поручительства”, – прокоментував ситуацію керуючий партнер юридичного бюро “ЮРОТАТ” Сергій Лисенко.
До речі, правило про узгодження змін з поручителем працює лише у разі збільшення суми виплат. “Але якщо мова йде про зниження ставки або про продовження строку кредитного договору, то така умова може не узгоджуватися з поручителем (адже мова йде про поліпшення кредитних умов). Хоча, це не зовсім коректно. Адже при продовженні терміну кредиту, підвищується відповідальність поручителя. Він після цього зобов’язаний довше відповідати за дії позичальника”, – зазначив адвокат, директор компанії з обслуговування інвестицій Investment Service Ukraine Іван Герасименко.
Просто так відмовитися від виконання договору поручительства не вийде, для цього доведеться йти до суду. “Якщо позичальник підписав доповнення до договору про сплату за новими ставками, то він і сплачує за новими. А для поручителя в такому випадку, якщо він не згоден, обов’язкове звернення до суду”, – підтвердив керуючий Партнер ЮК “Правова гільдія “ВікторіАл” Віктор Мороз.
Крім усього іншого, неузгодженість банком підвищеної кредитної ставки дає додаткові можливості і самому позичальникові. Він може намовити поручителя не з’являтися до банку для підписання додаткової угоди, і, посилаючись на неузгодженість підвищеного відсотка, вимагати від банку відстрочити погіршення умов за кредитом. Правда, юристи визнають, що “грати в такі ігри” можна недовго: місяць, від сили – два. Вони радять не затягувати процедуру узгодження, якщо банк проводить її за всіма правилами. Оскільки в іншому випадку, фінустанова може вимагати дострокового погашення кредиту. Таке право міститься в більшості типових кредитних договорів.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас