Громадські ради України мають намір спільно контролювати органи влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадські ради України мають намір спільно контролювати органи влади

Казна та Політика
365
Голови Громадських рад при міністерствах, державних комітетах, обласних та міських державних адміністраціях зібралися для обговорення взаємодії з новою владою.
Про це на своєму сайті повідомила голова Громадської ради при КМДА Марина Бурмака.
Досить часто новопризначені чиновники поки взагалі не хочуть працювати з чинним складом Громадських рад, незважаючи на принцип безперервності в їх роботі, який передбачений законодавством.
Деякі учасники зустрічі пояснювали таку позиції не претензіями до результатів роботи цих дорадчих органів, а бажанням можновладців володіти кишеньковими Громадськими радами.
Представник профільного Департаменту Кабінету Міністрів запевнила, що незважаючи на заплановані великі скорочення чиновників, фахівців, що займаються зв’язками з громадськістю, звільняти не будуть. Зараз Мін’юсту доручено розробити зміни до постанови КМУ від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».
Водночас, голова Громадської ради при Держтелерадіо Олександр Човган зазначив, що власне постанова – це тільки інструмент. За його словами, «мета – це імплементація досвіду Євросоюзу для розвитку громадянського суспільства». І в досягненні цієї мети ніяких близьких строків поки що не проглядається.
Незважаючи на задекларовані цілі Уряду працювати за принципами відкритості та прозорості, представники громадянського суспільства поки що не бачать зміни ситуації в процесі врахування голосу громадськості у прийнятті офіційних рішень. Хоча, зараз «вікно можливостей», безумовно, існує. «Майдан дійсно допоміг громадськості активізуватися, суспільство і влада зараз хочуть співпрацювати, і цю можливість не можна втратити», – сказала голова Громадської ради при Дніпропетровській міськадміністрації Олена Данчук, закликавши «всіляко лобіювати суспільний діалог».
Під час дискусії було запропоновано підсилити позицію громадських органів і підкріпити її не тільки законодавчими, а й інституційними змінами. Учасники зустрічі провели голосування і сформували робочу групу, яка готуватиме перший всеукраїнський Форум громадських рад (а їх в Україні – 95). Також буде проведено моніторинг діяльності цих консультативно-дорадчих органів.
На думку Голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Леоніда Козаченка, Форум Громадських рад повинен бути не тільки майданчиком для обговорення та обміну досвідом, а й надати можливість напрацьовувати спільні механізми громадського контролю.
«Основна потреба в об’єднанні громадських рад – це координація роботи з Кабінетом Міністрів, Верховною Радою, в.о. Президента України для того, щоб створювалися умови для ефективної взаємодії влади з громадськістю», – зазначила Голова Громадської ради при КМДА Марина Бурмака.
Вона звернулася до представника Кабміну з пропозицією про навчання основам суспільних комунікацій тих чиновників, які відповідають за зв’язки з громадськістю. Також важливим кроком має стати зобов’язання органів влади оприлюднювати прийняті рішення, публічно звітувати за використання бюджетних коштів, зробити прозорою для громадськості процедуру кадрових призначень. Очевидно, що це виходить з принципів відкритості роботи органів влади, про які йдеться не один рік.
«Був час, коли були необхідні протестні акції. Зараз же нам треба робити все можливе, щоб крок за кроком українське суспільство приходило до згоди і наша держава міцнішала», – підкреслила Марина Бурмака. На її переконання, влада має показати, що вона працює по-новому і чує громадян.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас