НАТО не виключає створення постійних баз у Східній Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО не виключає створення постійних баз у Східній Європі

Світ
692
У вівторок НАТО визначиться з новими заходами щодо зміцнення східноєвропейських країн, стурбованих російської анексією Криму, і з надання допомоги збройним силам України.
За словами дипломатів, міністри закордонних справ країн НАТО будуть розглядати різні варіанти: від активізації військових навчань і розгортання додаткових військових підрозділів у східноєвропейських країнах, що складаються в альянсі, до створення постійних баз НАТО в цих країнах.
Причому, останній крок Москва, ймовірно, буде розглядати як провокацію.
Це перша зустріч міністрів 28 країн альянсу в Брюсселі з моменту російської військової окупації і анексії українського Криму, яка викликала найсерйознішу кризу між Сходом і Заходом з часів “холодної війни “.
США та їхні союзники ясно дали зрозуміти, що не будуть використовувати свої збройні сили в Україну, яка не входить до НАТО. У той же час вони намагаються запевнити стривожених членів НАТО у Східній Європі, особливо колишні радянські республіки в Прибалтиці, що вони знаходяться під захистом альянсу.
США збільшили число американських літаків в натівських патрулях, що ведуть спостереження за повітряним простором країн Балтії, і розширили програму запланованих раніше навчань з ВПС Польщі.
Посол США в НАТО Дуглас Лут заявив, що міністри, серед яких буде держсекретар США Джон Керрі, обговорять додаткові заходи, які повинні заспокоїти східноєвропейських членів альянсу.
“Вони будуть говорити про те, що ще можна зробити на додаток до заходів, які вже приймаються, зробити їх більш стійкими, щоб вони не залишилися просто короткостроковими жестами”, – сказав Лут на прес -конференції.
З 1999 року, коли до НАТО вступили перші колишні члени Варшавського договору, альянс добровільно утримувався від створення постійних баз у Східній Європі.
Водночас Польща і Румунія погодилися розмістити у себе елементи протиракетного щита США. Крім того, країни НАТО по черзі здійснюють патрулювання повітряного простору країн Балтії.
Високопоставлений дипломат НАТО повідомив, що кримська криза, ймовірно, стане приводом для дискусії про створення постійних баз.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас