США вдарять по банківській системі Росії, зірвавши підписання угоди про обмін податковою інформацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вдарять по банківській системі Росії, зірвавши підписання угоди про обмін податковою інформацією

Світ
4426
Влада США фактично припинила переговори щодо угоди про обмін податковою інформацією за правилами FATCA.
FATCA – закон про оподаткування іноземних рахунків американських резидентів. З 1 липня закон зобов’язує всі фінансові організації, представлені на території США, що працюють з американськими банками або зацікавлені в роботі з американськими клієнтами (тобто, по суті, всі банки світу), розкривати американській податковій службі (IRS, Internal Revenue Service) відомості про рахунки американських платників податків та афілійованих з ними юридичних осіб.
Ті, хто ухилилися, чекають на санкції: спочатку 30%-вий податок з виплат на користь банку будь-якого пасивного доходу від американських активів (наприклад, відсотків), а з 2017 року – такий самий збір з доходів від продажу цінних паперів і навіть транзитних платежів.
Міждержавна угода (проект вже підготував Мінфін) серйозно спростила б виконання FATCA: російські банки відправляли б інформацію до ФНС, а та – до IRS. Якщо угоди немає, кожному російському банку потрібно підписати договір з IRS до 1 липня. Але російські закони забороняють банкам пересилати дані клієнтів іноземним податківцям.
Росія була практично готова підписати угоду, але сьогодні чиновники Мінфіну попереджають, що Вашингтон може затягнути процес в якості неформальної санкції за Крим.
Голова ради директорів “МДМ банку” Олег Вьюгін сказав, що, якщо IRS не підпише угоду з російськими банками, вони будуть закривати коррахунки в американських банках і шукати інші іноземні банки-кореспонденти, вважає він.
“Для будь-якого банку 30% вилучень – величезна шкода, – говорить Вьюгін. – Це може стати потрясінням, тому що незрозуміло, як працювати через інші іноземні банки, як поведуть себе США з тими, хто буде відкривати коррахунки російським банкам”. Особливо болючою ця проблема буде для банків, що мають кредити іноземних банків, а також для тих кредитних організацій, які обслуговують експортерів, попереджає Вьюгін.
Нагадаємо, FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) – закон, за допомогою якого влада США має намір шукати своїх громадян, які ухиляються від сплати податків через іноземні юрисдикції. У двосторонній угоді говориться не про застосування FATCA в Росії, а тільки про обмін податковою інформацією.
США – єдина з 34 країн в Організації економічного співробітництва та розвитку, яка оподатковує своїх громадян незалежно від їх постійного місця проживання та строків перебування за кордоном.
Відповідно до FATCA, до 1 липня 2014 року фінансові організації у всьому світі повинні приєднатися до системи обміну інформацією, а з 31 березня 2015 року раз на рік передавати до служби доходів США список всіх своїх американських клієнтів. В іншому випадку, банкам доведеться заплатити штраф в 30% з будь-яких платежів через США.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас