Хто займе місце кримських виноробів на українському ринку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто займе місце кримських виноробів на українському ринку?

Фондовий ринок
3279
У кримських виноробних компаній, на які припадає близько половини всього вітчизняного виробництва вина, почалися складнощі з постачаннями своєї продукції на материкову частину України. Про це заявила профільна Асоціація виноробів і виноградарів України.
В асоціації заявляють, що робота близько 40 підприємств практично припинена з кількох причин. По-перше, зупинена видача українських акцизних марок. По-друге, податкова перестала реєструвати податкові накладні, без чого поставка на “материк” неможлива. По-третє, “Укрспирт” призупинив постачання спирту на кримські виноробні підприємства, що унеможливлює виробництво кріплених і десертних вин.
“Кримські винороби позбавлені можливості в повному обсязі продовжувати виробництво і реалізацію продукції”, – заявляє голова Асоціації виноробів і виноградарів України Сергій Михайлечко. Він просить Кабмін втрутитися в ситуацію і відновити співпрацю з кримськими компаніями, які щороку сплачували близько 400 млн грн до бюджету у вигляді акцизів.
Підтверджують інформацію про проблеми з поставками і в Асоціації сомельє України. “На сьогодні, поставки кримського вина в Україну практично не здійснюються”, – зазначив у коментарі Delo.UA голова асоціації Дмитро Сидоренко.
Самі виробники воліють не коментувати ситуацію з поставками на материкову Україну. У прес-службі компанії Inkerman International лише відзначили, що брак української акцизної марки не відчувають.
Хмільне майбутнє Криму
Поки київська влада вирішує, яким чином буде співпрацювати з кримськими виноробними компаніями в нових умовах, російська влада активно діє.
За словами Сидоренка, окремі кримські підприємства вже отримали дозвільні документи на виробництво і продаж вина з боку російської влади і планують найближчим часом здійснити перші відвантаження.
“Ніхто не проводив ніякі додаткові перевірки. Росіяни самі виступили ініціаторами настільки швидкого вирішення питання ліцензування виробництва вина в Криму. Уявити собі таку лояльність з боку російської влади для кримських виробників ще кілька місяців тому було неможливо”, – коментує Дмитро Сидоренко.
Російський ринок завжди був пріоритетним для українських виробників. На Росію припадало понад 90% всього експорту українських вин. Проте, навіть для кримських компаній основним ринком залишався внутрішній.
Найбільшим експортером українських вин якраз був кримський Inkerman International, який за підсумками 2012 року 35% своєї продукції поставляв на експорт. Надалі частка експорту повинна була зростати за рахунок введення в експлуатацію нового заводу. Чи будуть нарощуватися потужності на новому заводі з урахуванням політичної ситуації – питання, адже головні інвестори Inkerman International західні інвестфонди.
На думку Сидоренка, кримські винороби мають всі шанси суттєво наростити продажі на російському ринку. “Політичний ажіотаж і радість росіян з приводу повернення Криму позитивно позначиться на споживанні кримських вин. Аналогічна ситуація мала місце в Росії, коли на ринок знову пустили грузинські вина. Продажі зросли навіть більше, ніж прогнозували виробники”, – говорить експерт.
Однак, повністю переорієнтуватися кримським виноробам на російський ринок буде не так просто. Потрібно взяти до уваги два важливих нюанси.
По-перше, поставки кримських вин до Росії здійснювалися через материкову частину України. Якщо українська влада не визнаватиме виробництво вина в Криму легальним, то виробники не зможуть перевозити його через територію України, навіть на експорт.
Про подібні проблеми вже заявили представили російської компанії “Легенда Криму”.
“Керівництво митної служби України відключило Кримську регіональну митну службу від єдиної бази електронних даних, що унеможливило експорт продукції з Криму”, – повідомив “Інтерфаксу” генеральний директор компанії “Легенда Криму” Михайло Штирлін. За його словами, кримська митниця тепер не в змозі оформляти документи і вносити в єдину базу дані про транспортні засоби, які направляються на експорт. А без цього прикордонні митні служби не можуть випустити машини з митної території України.
Друге питання – сировина. Кримські підприємства частину сировини (виноматеріал) завозили з материкової України – Одеської, Миколаївської та Херсонської області. Виноградники в Криму не можуть повністю забезпечити підприємства півострова сировиною.
Україна без кримського вина
Ще одне питання – майбутнє українського виноробного ринку. За оцінками Асоціації виноградарів і виноробів України, кримські підприємства виробляють близько 55-57% всього бутильованої вина в Україні. На території півострова зростає 25,2 тис. га виноградників, що становить 37% від загальної площі виноградників.
У Криму розташовані найбільші виробники виноробної продукції в Україні, а саме група компаній Inkerman International (Інкерманський завод марочних вин), Євпаторійський винзавод (ТМ “Голіцинські вина”), Массандра, Бахчисарайський винзавод, ДП “Кримський винний дім” (ТМ Oreanda), завод марочних вин і коньяків “Коктебель” (входить до складу “Кримської горілчаної компанії”), агрофірма “Золота балка”, завод шампанських вин “Новий світ”.
Постає питання – хто займе місце кримських виноробів на українському ринку. У першу чергу, від такої ситуації можуть виграти великі виробники Одеської області, а саме – “Коблево”, “Шабо”, Guliev Vine Group (ТМ “Вина Гулієвих” і “Французький бульвар”). Компанії добре представлені в національних роздрібних мережах і реалізують продукцію в тій же ціновій категорії, що й кримські вина.
“Закарпатські вина не зможуть збільшити свою частку на українському ринку в силу не дуже високої якості продукції. Часто закарпатські виробники завозять угорські виноматеріали. Крім того, масовий споживач їх не дуже знає”, – вважає Сидоренко.
Потенційно, ситуація з Кримом зіграє на руку й імпортерам вина. У першу чергу, молдавським і грузинським виробникам. У вересні минулого року Росія заборонила ввезення молдавських вин, тому виробники Молдови з задоволенням збільшать свої поставки в Україну.
Ризики і можливості
Відхід з українського ринку кримської продукції може негативно позначитися на якості вина на полицях українських магазинів. Останні кілька років, на тлі загального падіння ринку вина частка найбільших виробників збільшувалася. Найбільші винороби заявили, що зниження ринку відбувалося як раз за рахунок відходу з нього неякісного продукту.
На думку Сидоренка, частково уникнути дефіциту якісного вина на українському ринку можна було б за рахунок лібералізації системи ліцензування виробництва вина, про що вже не перший рік говорять виробники. Зокрема, були пропозиції прив’язати вартість ліцензії до обсягів виробництва. На даний момент, вартість ліцензії на виробництво і продаж фіксована і до обсягів виробництва не прив’язана.
В асоціації виноробів і виноградарів не виключають ще один варіант – перенесення виробничих потужностей кримських підприємств на материкову Україну.
За даними асоціації, Мін’юст підготував постанову, за якою підприємства Криму можуть за спрощеною системою перереєструвати своє підприємства в будь-якому іншому регіоні України. “Якщо у підприємства є якийсь виробничий майданчик в іншій області, або є можливість швидко перенести потужності, то не доведеться проходити тривалий процес реєстрації і можна буде максимально швидко відновити виробництво”, – розповідають в асоціації. Правда, залишається питання, чи захочуть кримські виробники йти на такий крок. В асоціації вважають, що бажаючі знайдуться.
“Підприємства, чия продукція була орієнтована в першу чергу на український ринок і займає на ньому хороші позиції, справді розглядають можливість перенесення виробничих потужностей на материк. Як правило, мова йде про масовий сегмент продукції, і якщо ввозити її як імпорт з урахуванням мит (які вони будуть, ми ж теж не знаємо), рентабельність буде зведена практично до нуля”, – говорить голова асоціації Сергій Михайлечко.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас