План Росії загрожує перетворити Україну в Боснію - Le Figaro — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План Росії загрожує перетворити Україну в Боснію - Le Figaro

Казна та Політика
2776
РФ хотіла б нав’язати Україні «масштабну конституційну реформу», за якою кожен регіон буде вільний приймати економічні, фінансові та культурні рішення, а також самостійно вибирати, які відносини вибудовувати з сусідніми державами.
30 березня держсекретар США Джон Керрі і глава російського МЗС Сергій Лавров провели переговори в Парижі. Зустріч глав дипломатичних відомств відбулася після першої з моменту введення санкцій проти Росії телефонної розмови Володимира Путіна з Бараком Обамою. Про це пише Ізабель Лассер на сторінках французького видання Le Figaro, яку цитує ИноПресса.
«Російські чиновники демонструють явне бажання вести діалог. Це доводить, що ставлення міжнародної спільноти не залишає їх байдужими. Проте використання цієї можливості не означає беззастережне прийняття всіх їх пропозицій», – пояснив автору статті французький дипломат.
Сергій Лавров прибув до Парижа не з порожніми руками: він привіз проект «федералізації» України, йдеться в статті. Москва хотіла б нав’язати своєму українському сусідові «масштабну конституційну реформу», за якою кожен регіон буде вільний приймати економічні, фінансові та культурні рішення, а також самостійно вибирати, які відносини вибудовувати з сусідніми державами. «Ніякого іншого рішення» російський міністр в сформованій ситуації не бачить.
Київська влада і лідери Заходу вже обговорювали ідею «децентралізації» України, однак проект Москви йде набагато далі. У Києві його назвали «неприйнятним» і попросили Росію «припинити диктувати ультиматуми» незалежній державі, передає Лассер.
Британський фахівець з України Ендрю Вілсон побоюється, що російський план ризикує призвести до «боснізації» країни. Як нагадує журналістка, за Дейтонською угодою Боснія була розділена на три частини, які з тих пір стали фактично некерованими. «Чи стане російськомовний південний схід України боснійською Республікою Сербською?» – Здається питанням Уїлсон.
«Для багатьох західних експертів і дипломатів російський проект федералізації України покликаний в першу чергу послабити українську державу і дати регіонам право вето в серйозних питаннях зовнішньої і внутрішньої політики, – пояснює автор статті. – По суті, Москва хоче зробити сусіда васалом і перешкодити будь-яким спробам майбутніх українських властей зблизитися з НАТО і Євросоюзом».
«Росії потрібна федеральна Україна, щоб підтримувати осередки російськомовного бунту в східних областях», – застерігає французький дипломат.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас