Туреччина закрила доступ до YouTube за розсекречення інформації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина закрила доступ до YouTube за розсекречення інформації

Світ
728
Генпрокуратура проводить розслідування за фактом публікації на відеохостингу аудіозапису із зустрічі міністра закордонних справ і високопоставлених представників силових структур Туреччини.
Телекомунікаційний регулятор Туреччини заблокував доступ до YouTube через кілька годин після того, як там з’явився запис засекреченої наради в МЗС про ситуацію в Сирії. Міністр, начальник нацрозвідки та представники генштабу обговорювали інцидент зі збитим турецькими ВПС сирійським винищувачем і ситуацію щодо розташованої в Сирії усипальниці Сулеймана Шаха, яку охороняють турецькі військові. Турецька влада визнала витік атакою на нацбезпеку Туреччині, і прокуратура ініціювала слідство за обвинуваченням у незаконній і шпигунській діяльності, пише BBC News.
“Злочинні мережі, які це зробили (виклали в мережу матеріали), є ворогами нашої держави і нашої нації”, – свідчить заява МЗС.
За даними деяких турецьких ЗМІ, учасники засідання нібито обговорювали можливість провокування великого конфлікту з боку Сирії, з тим, щоб Туреччина могла вжити військове вторгнення на її територію.
Зараз прямий доступ до YouTube вже закритий більшою частиною турецьких провайдерів.
Представник ОБСЄ зі свободи слова Дунья Міятович вважає, що блокування YouTube і Twitter є порушенням зобов’язань Туреччини як члена Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Міятович закликала владу Туреччини негайно відновити доступ до YouTube, а також до Twitter після рішення суду від 26 березня 2014 року, що анулює заборона сайту.
Зараз у Туреччині введена тимчасова заборона на публікацію в ЗМІ будь-яких даних, що стосуються витоку інформації про секретну нараду членів уряду і силових структур щодо Сирії. Відповідне розпорядження для Вищої ради з радіо і телебачення (RTUK) підписав віце-прем’єр Бюлент Аринч, який курирує ЗМІ від імені уряду. Таким чином, турецькі теле- і радіостанції не можуть обговорювати як подробиці скандалу з витоком записів, так і їх зміст.
На даний момент з великих міжнародних соціальних сервісів в Туреччині відкритим залишається тільки Facebook.
Як повідомлялося раніше, 20 березня Туреччина заблокувала доступ до сервісу мікроблогів Twitter. Однак 26 березня адміністративний суд Анкари призупинив це розпорядження.
При спробі зайти на twitter.com турецькі користувачі інтернету потрапляли на сайт національного регулятора у сфері телекомунікацій. Регулятор посилається на три судових рішення і одну постанову прокуратури, які законодавчо дозволяють заблокувати Twitter.
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган раніше закликав “знищити” Twitter. Свою заяву він зробив після того, як блогери опублікували документи, які підтверджують корупційні дії з боку прем’єр-міністра.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас