Російська армія не готова до вторгнення на схід України - The Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська армія не готова до вторгнення на схід України - The Financial Times

Світ
10871
У РФ є потенціал для використання військової потужності, але вона може зіткнутися з проблемами вже на першій стадії, оскільки не готова до тривалої кампанії.
Військові експерти впевнені, що подальше введення російських військ на територію України стало б помилкою для Володимира Путіна, повідомляє The Financial Times.
Останні шість років Кремль докладав величезні зусилля для трансформації армії в сучасну боєздатну силу. Легкість, з якою російські війська оволоділи Кримом, стала несподіванкою для Києва та приголомшила НАТО. Тому в Росії з’являється спокуса припустити, що реформи дали відчутний результат, йдеться в статті.
Для багатьох в Європі Росія здається військовою державою, що відроджується. За прогнозами, бюджет російської армії цього року складе 2,5 трлн рублів. У 2012 році ця цифра дорівнювала 1,8 трлн рублів. Незважаючи на те, що з часу останньої військової кампанії проти Грузії в 2008 році багато чого змінилося, російська армія залишається погано організованою і у великій мірі недостатньо підготовленою.
Незважаючи на успіх в Криму, військові експерти впевнені, що подальше просування вглиб України стало б дурістю. В основі реформ, розпочатих ще за Анатолієм Сердюковим, лежав поділ збройних сил на невеликі універсальні бригади, які повинні замінити великі дивізії. На думку співробітника Міжнародного інституту стратегічних досліджень Джеймса Хакетта, реформу не можна назвати однозначно успішною. “Росіяни як і раніше намагаються визначити оптимальну організацію (збройних сил), яка б відповідала їх задумам. Це в першу чергу відноситься до сухопутних військ і ВПС”, – сказав Хакетт в інтерв’ю Financial Times.
Росія зокрема розробляє концепцію “заняття позицій”, подібну до тактики збройних сил США, коли озброєння заздалегідь відправляються до районів, де потенційно може спалахнути конфлікт, а жива сила може потім бути перекинута з будь-яких куточків країни.
Однак на недавніх навчаннях ця тактика провалилася. У 2010 році, наприклад, під час навчань “Схід” перекинуті батальйони в результаті отримали не своє озброєння. У навчаннях 2013 року механізовані бригади пішли за старим принципом і приїхали з власним озброєнням, йдеться в статті.
Проблема в тому, що реформи вже зруйнували стару систему, повідомив виданню військовий експерт Ігор Сутягін. Наявні на озброєнні танки і БТРи не можуть бути швидко передислоковані, тому що реформи щодо забезпечення мобільності не були доведені до кінця. Деякі експерти відзначають також, що російське командування не перекидало до Криму бронетанкові бригади і мотопіхоту, а скористалося десантниками сил швидкого реагування та спецназом, що були в розпорядженні, пише видання.
Хоча, як повідомило газеті обізнане джерело, Росія і почала кілька тижнів тому передислокацію сил, що знаходилися під Москвою, незрозуміло, де вони в підсумку опинилися і чи є можливість відправити їх на схід України у разі розширення конфлікту.
За словами Сутягіна, нескладно встановити контроль над Кримом, який є півостровом. “Неможливо за будь-яких розкладів уявити, що Росії вдалося б домогтися успіху при введенні військ в східну частину України. Це просто степ, там немає природних кордонів, які можна захищати. Це порівнянно з вторгненням в Афганістан. У Росії є потенціал для використання військової потужності, але вона може зіткнутися з проблемами вже на першій стадії. Вона не готова до тривалої і серйозної кампанії”, – цитує Financial Times військового експерта.
Є у російських військ, дислокованих на кордоні з Україною, і проблема з особовим складом. Росії так і не вдалося повністю перейти на контрактну основу і відмовитися від призову. Контрактників не вистачає, а проблеми зі здоров’ям багатьох призовників не дозволяють повністю укомплектувати армію, зазначає Financial Times.
Наприклад, близько 20-30% особового складу російських збройних сил, що знаходяться вздовж державних кордонів, підлягають весняній демобілізації. Їх повинні замінити призовники. Зрозуміло, що це не сприяє проведенню операції.
Проте головною проблемою для успішного проведення військової реформи можуть стати фінанси. “Стан російської економіки не дозволяє продовжувати проведення реформи. Вона дорого коштує. Російська промисловість не готова забезпечити збройні сили необхідним”, – наводить газета думку Сутягіна.
Раніше повідомлялося, що керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук заявив, що протягом останньої доби продовжувалося перекидання російських військ до кордону з Україною. За його даними, в Ростовській області зафіксовані колони техніки, що прямують до держкордону, в районі м. Міллерово, смт Тарасівський, м. Каменськ-Шахтинський, у складі 150 БТР і 400 одиниць автомобільної техніки.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас