Обама поїхав у Саудівську Аравію: просити $15 млрд для України та різко знизити ціни на нафту – The Guardian — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама поїхав у Саудівську Аравію: просити $15 млрд для України та різко знизити ціни на нафту – The Guardian

Світ
9875
Якщо Захід хоче покарати Путіна, а санкції проти його друзів не дуже лякають президента Росії, існує інший спосіб посилення тиску. Європа залежить від експорту російської нафти і газу, тому ембарго є непрактичним варіантом, але допомогти може Саудівська Аравія.
Про це пише британська газета The Guardian.
Ніл Барнетт з британського неоліберального Центру політичних досліджень розповів, що треба переконати Саудівську Аравію, а можливо, й інших арабських нафтових шейхів, взяти на себе “брудну роботу”.
28 березня президент США Барак Обама їде з офіційним візитом у столицю Саудівської Аравії Ер-Ріяд. Ймовірна мета поїздки – домовитися про різке зниження світових цін на нафту, а також попросити 15 млрд доларів для України.
Обвалення світових цін на нафту – саме такий спосіб впливу на Росію Обама, схоже, має намір використовувати, пише газета.
Прецедент уже був. Розгнівана радянським вторгненням в Афганістан у 1979 році, Саудівська Аравія відкрила нафтовий кран, що призвело до падіння світових цін на сиру нафту до 20 доларів за барель (у перерахунку на нинішні ціни).
Саудівська Аравія була багатою, залежала від США у поставках зброї і легко погодилася на цей крок. Вплив падіння ціни на нафту перебільшувати не варто, але цей удар був досить важливим.
Щоб нанести Росії серйозний фінансовий і економічний збиток, зараз буде достатньо значно скромнішого зниження – з нинішніх 107 до приблизно 90 доларів за барель, зазначає газета. Адже бюджет Росії зараз залежить від нафтогазових доходів сильніше, ніж залежав бюджет СРСР.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас