Кримська криза проливає світло на бізнес-зв'язки британського істеблішменту з Кремлем - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримська криза проливає світло на бізнес-зв'язки британського істеблішменту з Кремлем - Financial Times

Світ
3295
Погіршення відносин між президентом Владіміром Путіним і Заходом у зв’язку з кризою в Україні проолило світло на тісні зв’язки між деякими високопоставленими фігурами британського істеблішменту та їхні зв’язки з діловими колами Росії. Про це пише The Financial Times.
До лобістів інтересів Кремля у Великій Британії The Financial Times відносить професора економіки із університету Воріка лорда Скідельські (який має також і російське коріння), який є членом ради директорів державного російського підприємства РОСНАНО Капітал. Серед інших представників із проплаченими бізнес-звязками із Росією є колишній єврокомісар та міністр у попередньому уряді лорд Мендельсон, колишній міністр фінансів Лорд Майнерз в уряді Ґордона Брауна; колишній міністр закордонних справ лорд Оуен; та колишній особистий секретар принца Чарльза Майкл Піт.
Лорд Скідельські (Robert Skidelsky) розкритикував санкції до Росії та закликав «дати можливість російськомовній частині України відірватися від Києва». Як пише видання, він заявив, що перебуватиме на своїй посаді, до того часу, поки Путін не почне діяти «більше як Гітлер». Він уточнив своє повідомлення, сказавши, що «якщо він проявлятиме схильність до більшої експансії, я покину (раду директорів – ред.) …але він поки не виказує жодних таких ознак», – зазначив лорд. На його думку, Україна «розпадеться на шматки».
Лорд Мендельсон (Peter Mandelson) торік додав до свого робочого портфоліо прибуткове керівництво Московською холдинговою компанією «Система», яка має тісні зв’язки з Кремлем. У коментарі FT він зазначив: “Я один з низки незалежних західних директорів у базованій у Лондоні компанії. Ми забезпечуємо контроль за відносинами компанії і я задоволений нашою професійною скрупульозністю”.
Лорд Майнерз (Paul Myners), який у 2012 році став незалежним директором лондонського офісу російської телекомунікаційної компанії МегаФон, відмовився говорити про ситуацію з Кримом.
Мегафон, другий за величиною оператор мобільного зв’язку в Росії, найбільшим пакетом акцій якого володіє російський олігарх узбецького походження Алішер Усманов, який є найбагатшою людиною Росії, зі статками у розмірі у $ 17,5 млрд.
Усманов також платить колишньому міністру закордонних справ лорду Оуену (David Owen) за консультації для компаній Epion Holdings та USM Holdings, які зареєстровані на Британських Віргінських островах.
Лорд Оуен, який має ділові зв’язки із Усмановим з 1995 року, заявив, що питання про подальші санкції було “чисто гіпотетичне”. У коментарі FT він відзначив, що сподівається, що цього не відбудеться.
Міністр енергетики у 2010-12 рр., консерватор, Чарльз Гендрі (Charles Hendry ), цього місяця закликав Девіда Кемерона вдатися до обережнішого підходу до подій в Україні.
Гендрі є президентом дорадчої ради Російсько-британської торговельної палати та нещодавно отримав посаду із зарплатнею у 60 тис. фунтів на рік у якості консультанта нафтового трейдера з контрактом на постачання із російського енергогіганта «Роснєфть» компанії Vitol.
Колишній особистий секретар принца Чарльза сер Майкл Піт (Michael Peat) тепер входить до складу ради директорів російської металургійної компанії Євраз.
Серед особливих прихильників Владіміра Путіна у Лондоні, також лейборист лорд Траскотт (Peter Truscott), який номінував Путіна на Нобелівську премію миру минулого року.
За матеріалами:
Тиждень.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас