США вже готові дозволити експорт газу до Європи - Обама — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вже готові дозволити експорт газу до Європи - Обама

Енергетика
1560
Президент США Барак Обама заявив, що американська влада готова дозволити експорт газу до Європи. Про це він заявив у Брюсселі на прес-конференції після саміту США-ЄС.
“Ми готові дозволити експорт в такій кількості щодня, в якій щодня використовує його Європа”, – заявив Обама.
Зараз США хочуть “на високому рівні, через міністрів енергетики, домовитися про верифікацію цього процесу”, – зазначив Президент США.
За повідомленням, можливості зниження енергетичної залежності від Росії США і ЄС обговорять наступного тижня.
Один з представників держдепартаменту США з питань енергетики при президенті Джорджі Буші-старшому Клейланд Бойден Грей вважає, що геополітична криза, яка склалася, може підштовхнути Європу до будівництва трубопроводів з таких багатих газом країн, як Туркменістан або Ізраїль. Інші експерти вважають, що українська криза може допомогти розвивати вже запропонований проект поставки газу до Європи з родовища Шах-Деніз (Азербайджан) у Каспійському морі через Туреччину та Грецію.
Кримська криза також послужила активізацією закликів до американського конгресу дозволити експорт СПГ до більш широкого кола країн, ніж це зараз можливо за законодавством США. Втім, експерти вважають, що цей газ буде йти до Європи довгий час: будівництво першого з шести схвалених терміналів для ЗПГ в США буде розпочато не раніше кінця 2015 р., його потужності вже “заброньовані” за контрактами з клієнтами з Азії.
Раніше експерти неодноразово заявляли, що наростання суперечностей між Росією і Заходом може призвести до розширення експорту природного газу з США. Газове партнерство Росії і Європи не може рухнути одразу, однак українська криза знову поставила питання щодо енергозалежності країн Європейського союзу від Москви, заявляв топ-менеджер французької Total Філіп Сокет.
За підрахунками експертів, 76% російського природного газу споживається на західноєвропейському ринку. 70% російського експорту в 2012р. припадало на нафту і газ, а російський бюджет того ж року на 52% був сформований з доходів від експорту вуглеводнів, наводить газета дані організації PFC Energy, Міжнародного валютного фонду та Адміністрації з енергетичної інформації США (EIA).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас