Росія серйозно готується до санкцій ЄС і США - віце-прем'єр РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія серйозно готується до санкцій ЄС і США - віце-прем'єр РФ

Світ
2430
Уряд розробив план дій на випадок сильного погіршення економічної обстановки в країні, проте сподівається, що застосовувати цей план не доведеться, заявив перший віце-прем’єр Ігор Шувалов.
“Плани у нас є. Гроші на це є. Ми сподіваємося, що ситуація не буде розвиватися за найжорсткішим сценарієм. Але на самий жорсткий сценарій у нас є план дій”, – зазначив Шувалов в Раді Федерації в середу.
План дій, в тому числі на валютному і фінансовому ринках, розроблений тиждень тому, про що доповіли президентові і прем’єр-міністру. “Через різні причини ми не можемо відкривати, не можемо робити цей план публічним, тому що ми можемо породжувати спекулятивні відповідні дії тих чи інших інвесторів”, – підкреслив Шувалов.
Російська влада почала обдумувати свої дії на випадок санкцій ще до того, як західні партнери заговорили про них вголос, оскільки історичний досвід давав підстави вважати, що такі кроки з боку США та ЄС неминучі. “Ми стали аналізувати ці ризики в той момент, коли не було ще розмов про санкції, коли ми стали отримувати сигнали від зарубіжних урядів. Про те, що якщо Росія буде себе вести ось так, будуть складнощі економічного характеру. Ми одразу зрозуміли, що розмову цю краще навіть не вести, а одразу братися за справу. Стали активно працювати з тими, хто допомагав розробляти антикризові заходи в 2008 р.”, – пояснив перший віце-прем’єр.
За його словами, разом з експертами та адміністрацією президента уряд вивчив всі санкції за останні 40 років. “Вивчили досвід СРСР. Подивилися, як діють санкції щодо Ірану, як вони розгорталися. Історично так виходить, що нам висувають рахунки за найвищим розрядом. Ми така особлива країна”, – заявив Шувалов.
Масштабної держпідтримки, як це трапилося за кризи 2008-2009 рр., не передбачено, допомога стане “вибірковою”. “Без оглядки, як це було раніше, п’ять років тому, кидатися і допомагати компаніям тільки тому, що ми розуміли, що ситуація глобальна була дуже жорстка і нам потрібно було зберігати роботодавця для того, щоб у людей була робота, напевно, в цих умовах робити так не треба. Нам потрібно проходити через період очищення, модернізації виробництва”, – пояснив Шувалов.
Російська економіка може постраждати не стільки від юридично оформлених, скільки від негласних санкцій з боку зарубіжних партнерів, заявив перший віце-прем’єр.
“Зовнішній стиск зовсім необов’язково можливий в результаті якихось конкретних юридичних актів ЄС і США. Можна ще діяти фактично, надавати інструкції своїм інвестиційним фондам, розмовляти – зовсім неофіційно – з рейтинговими агентствами, посилати сигнали зовсім різним чином”, – підкреслив Шувалов.
“Ті, хто пов’язаний з економікою, повинні розуміти, що найгірший сценарій – це не тільки той, який пов’язаний з формальними санкціями, а з тим, як поводитимуться великі інвестори в результаті фактичних дій, які юридично не оформлені”, – зауважив перший віце-прем’єр.
Російські компанії долучилися до роботи по створенню нової системи рейтингових агентств, яку проводить Китай. “Ви знаєте, що в КНР стартував проект разом з деякими міжнародними компаніями створити нову міжнародну мережу рейтингових агентств. І російські компанії, які займаються рейтингуванням, до цієї роботи підключені”, – зазначив Шувалов.
“Це буде вже абсолютно незалежна, нова система. Звичайно ж, ми зацікавлені в тому, щоб ніяке рейтингове агентство не було під впливом своїх урядів чи політичних сил з тим, щоб коли потрібно імідж чи інвестиційний рейтинг тієї чи іншої країни понизити, щоб по команді починали діяти”, – підкреслив Шувалов і додав, що вже в 2008 р. стало зрозуміло, наскільки небезпечна нинішня система рейтингових агентств.
Росія не має наміру йти зі своїх ринків збуту через санкції ЄС і США, але при цьому активізує роботу з новими партнерами. “Ми розуміємо, як діяти, як відкривати для себе нові ринки. Ми не будемо грюкати голосно дверима і йти з традиційних ринків, якщо нас звідти не будуть випихати. Але ми повинні повернутися до нових партнерів і відкрити для себе нові можливості з продажу наших товарів”, – заявив Шувалов.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас