Децентралізацію влади підтримують 60% українців - опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Децентралізацію влади підтримують 60% українців - опитування

Казна та Політика
626
Громадяни України виступають за децентралізацію влади і розширення повноважень областей, а також територіальних громад. 60% населення країни вважає, що не тільки повноваження, але й фінансові ресурси створять з них дієздатні та ефективні органи влади на місцях. Такі результати соціологічного опитування До єдиної Україні – через децентралізацію влади, яке провів Центр досліджень проблем громадянського суспільства в рамках програми Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні, повідомляють Аргументи і Факти в Україні 25 березня.
Як розповів віце-прем’єр-міністр України у 2012-2014 роках Олександр Вілкул, коментуючи результати дослідження, децентралізація влади – реальний шлях до стабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні. На його думку, розширення повноважень регіонів можна досягти, пройшовши п’ять етапів зміни влади в країні в рамках стратегічних реформ.
Перший – Кабінет міністрів повинен дати офіційний старт процесу. Вілкул вважає, що необхідно прийняти Концепцію реформи місцевого самоврядування. Відповідні зміни повинні бути враховані в новій Конституції. Близько 60% опитаних респондентів підтримують ідею розширення прав регіонів і територіальних громад. Проти висловилися лише 22,6%.
На другому етапі потрібно отримати можливість самостійно вирішувати питання кількості мов, які використовуються на території. При цьому наявність української мови – обов’язкова. Цей варіант підтримує більше половини жителів України. При цьому максимальний рівень підтримки зафіксований на південному сході країни, де це є принциповим питанням.
На думку Вілкула, третій крок передбачає забезпечення безпеки на вулицях і ліквідація радикальних груп. У цьому питанні суттєво може допомогти муніципальна міліція, яка підпорядковується безпосередньо населенню. Цю позицію підтримує більше 60% опитаних. При цьому проти виступає лише 14%.
Реформування фінансової та податкової політики в бік регіонів стане запорукою успішної системи управління областями, вважає колишній віце-прем’єр-міністр. 20 років тому майже половина податків залишалася в регіонах, а на сьогодні їх менше 30%. Більш ніж 70% податків і зборів йдуть до державного бюджету. Така надмірна централізація значно гальмує розвиток регіонів. Податкова система повинна бути більш децентралізованою, як у розвинених країнах.
За результатами опитування Центру досліджень проблем громадянського суспільства видно, що 64% опитаних підтримують ідею “консервації” більшості коштів в регіонах. При цьому бюджети повинні формуватися знизу вгору, на підставі реальних потреб регіонів, а не спускатися зверху. Це підтримують більше половини опитаних українців. Водночас понад 80% респондентів виступають за забезпечення громадського контролю за діями влади і використанням бюджетних коштів.
І, нарешті, п’ятий крок стосується керівників областей, яких 51,4​​% опитаних хочуть обирати прямим голосуванням. І ще більше 12% виступає за те, щоб керівників обирали депутати обласної ради.
Аналогічна ситуація і в Києві. Переважна більшість опитаних киян – близько 80% – стоять на тому, щоб містом керував обраний ними мер, а не призначений центральною владою чиновник.
Водночас люди вимагають підвищити і відповідальність виборних керівників перед громадою. За право відкликання депутатів усіх рівнів, мерів, губернаторів, що не справилися, виступає 80% опитаних українців.
“Ситуація в країні критична. Думка народу, яка підтримується провідними і українськими, і міжнародними експертами відома – необхідна децентралізація влади. Сьогодні центральна влада зобов’язана розпочати реформу”, – заявив Вілкул.
Відзначимо, що опитування здійснювався за випадковою вибіркою. До списку опитаних потрапили громадяни країни, які старші за 18 років і проживають в містах з населенням більше 50 тис.
У рамках дослідження соціологи опитали 2 тис. осіб (1400 респондентів у 42 населених пунктах 12 областей України і 600 респондентів у Києві).
Похибка вибірки в цілому по масиву не перевищує 0,95 +/- 2,0%. Всі наведені дані округлені до десятих.
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас