Такого на ринку нерухомості ще не було: покупці і продавці йдуть на незвичайний компроміс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Такого на ринку нерухомості ще не було: покупці і продавці йдуть на незвичайний компроміс

Нерухомість
18646
Оператори ринку нерухомості України відзначають незвичайне явище: під час укладання угоди покупці і продавці домовляються про власний курс долара, який нижчий за курс комерційних банків. На думку експертів, до такого кроку учасників угоди підштовхують коливання курсу долара, викликані політичною нестабільністю в країні.
«В умовах, коли долар «скаче», продавці і покупці житла знайшли оптимальний шлях вирішення проблеми – образно висловлюючись, «заморозити» на період здійснення угоди, тобто, приблизно на два-три тижні, прийнятний для обох сторін курс валюти. Це дозволяє сторонам отримати бажаний результат і всупереч складнощам, що виникають, продати або купити нерухомість, а також захищає їх від можливих втрат. Адже в разі розірвання угоди покупець втрачає завдаток, який, в середньому, становить еквівалент 1000 доларів, а продавець втрачає покупця. Підкреслю, що сьогодні сторони дійсно йдуть на серйозний компроміс, оскільки при курсі долара, наприклад, 8,2 однокімнатна квартира в Харкові, в середньому коштуватиме 287 000 грн., а при курсі 9,7 її вартість становитиме 339 500 грн», – повідомила керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Світлана Якимова.
За словами експерта, на перший погляд може здатися, що позиція продавця із зростанням курсу долара стає більш виграшною. Однак це справедливо лише для тих випадків, коли метою продажу власного житла не є купівля нової житлової площі. «У 76% випадків власне житло люди продають для того, щоб додати грошей і відразу ж придбати іншу житлову площу. У таких випадках продавець одночасно є і покупцем, а значить, перед ним також стоїть завдання не втратити завдаток і домовитися з власником того житла, яке передбачається купити», – зазначила Світлана Якимова.
З точки зору політичних і економічних перспектив, як продавці, так і покупці перебувають у рівних умовах, оскільки невідомо, як надалі розвиватимуться в Україні події. Саме тому сьогодні багато хто з тих, хто ще місяць-два тому прийняв остаточне рішення придбати або продати нерухомість, докладають максимум зусиль для того, щоб довести операцію до кінця, заявила Світлана Якимова.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас