Британія закликала виключити Росію з міжнародних організацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія закликала виключити Росію з міжнародних організацій

Світ
1525
Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг закликав виключити Росію з ряду міжнародних організацій. У статті, опублікованій на сайті газети The Telegraph, Хейг підкреслив, що Британія та її союзники повинні бути готові до побудови нових відносин з Москвою, враховуючи роль останньої в українській кризі.
Новий формат відносин передбачає не тільки виключення Росії з деяких міжнародних організацій: Хейг пропонує також скоротити військову співпрацю та продажу озброєнь, а також обмежити вплив Москви в Європі.
Дії Росії завдали величезної шкоди її репутації, заявив Хейг. У Раді Безпеки ООН минулого тижня жодна інша країна не підтримала позицію російської сторони, яка скористалася своїм правом вето наодинці, підкреслив він.
На цьому тижні європейські країни прийняли безпрецедентні санкції щодо Росії, нагадав британський міністр. Всупереч думкам про те, що дії Москви в Криму матимуть короткострокові наслідки у вигляді обмежених санкцій, після чого все повернеться в положення статус-кво, помилкові, насправді, втрати росіян виявляться набагато значніші, підкреслив Хейг. При цьому він зазначив, що прийняті санкції не переслідують мети покарати росіян, а містять в собі попередження російським керівникам.
Протягом 20 років Великобританія і її союзники в Європі і НАТО поступово вибудували нормальні відносини з Росією, яка приєдналася до G8 і Світової організації торгівлі, була створена Рада Росія-НАТО, організована спільна робота в Раді Безпеки ООН, перерахував Хейг. “Але дії Росії на Україну повертають нас у зовсім іншу епоху. Незаконне приєднання Криму є обурливим захопленням чужої території, а попередній цьому референдум – насмішкою над демократією. Росія застосувала силу по відношенню до своєму побратима, щоб змінити свої кордони”, – упевнений міністр.
Глава британського зовнішньополітичного відомства переконаний, що дії Москви в кримському питанні – найсерйозніший ризик для європейської безпеки з початку XXI століття. Під загрозу потрапили основоположні принципи, в тому числі, що стосуються територіальної цілісності та права вибору населення демократичних країн свого майбутнього, зазначив він.
“Якщо ми не захистимо демократичні принципи на Україні, вони будуть загрожувати іншим країнам Європи і світу”, – заявив Хейг. Він закликав Москву вступити в прямі переговори з Києвом і сприяти вирішенню конфлікту мирним шляхом.
Європейська комісія нині працює над розробкою подальших економічних заходів, які будуть застосовані в разі подальших дій Росії по “ослабленню України”, підкреслив міністр.
Зокрема, обговорюється питання майбутньої енергетичної безпеки. “При необхідності ми повинні бути готові до диверсифікації майбутніх джерел поставок природного газу до Європи, в тому числі за допомогою Південного коридору. Нам необхідно збільшити інвестиції в газотранспортну систему Європи, а також розробити план для країн, що бажають розвивати свої власні ресурси, такі як сланцевий газ”, – зазначив Хейг.
Ці заходи дозволять надати допомогу Україні та іншим країнам з лібералізації своїх енергетичних ринків, підвищення енергоефективності та забезпечення більш стійких поставок енергоресурсів. Враховуючи дії Росії на Україну, Європейський союз, найімовірніше, прийме саме таке рішення, впевнений Хейг.
“Прискорення енергетичної диверсифікації в Європі стане частиною нашої відповіді на останні події на Україні. Потрібно зосередити увагу на підтримці демократичних інститутів в країнах, уразливих від можливого втручання Росії”, – зазначив він.
Причини економічних проблем на Україну Хейг бачить в Росії – її невдачі в розвитку незалежних інститутів і панування олігархів. Та ж олігархія, зазначив він, нашкодила Україні. Він зазначив, що попереджав українських лідерів про необхідність боротьби з корупцією, створення незалежних інститутів і підкреслював в розмовах з ними основоположне значення верховенства права для майбутнього країни.
Хейг вважає, що “розбещуючі звички” можуть знайти поширення в інших країнах і завдасть серйозного удару по європейській демократії . “Здорову” демократію він бачить у Великобританії. “Ми навчилися остерігатися надмірної концентрації влади”, – пояснив Хейг.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас